Київрада віддала кесон «сталінського метро» на Оболоні в оренду за 22 тисячі грн на місяць

3117 0
Ділянку передали в оренду на десять років.
ФОТО: бюро Viharev

ФОТО: бюро Viharev

Київрада віддала в оренду ділянку під кесоном на Оболоні. Про це повідомила засновниця ГО «Громадський рух Почайна» Аннабелла Моріна.

Ділянку передали в оренду на десять років за 22 тисячі гривень на місяць ТОВ  Ігоря Тинного (власник ресторанів «Прага» й Montecchi Capuleti, а також нічного клубу Caribbean Club).

За словами активістки, це землі водного фонду, які не можна забудовувати, а проєкт рішення передбачає житлову й громадську забудову.

Водночас Ігор Тинний у відповідь зазначив, що ця ділянка не є частиною парку «Наталка» і додав, що на проєкт не витрачали бюджетних коштів і допомагали реконструювати парк поруч.

Моріна відреагувала на коментар Тинного і наголосила, що земля під кесоном і споруди на ній були частиною парку і були незаконно приватизовані в кінці 90-х років.

За проєктом архітектурно-конструкторського бюро Viharev, сталінський кесон біля парку «Наталка» на Оболоні має стати івент-холом із музейно-ілюстративною частиною й рестораном. Створення простору мали завершити у другому кварталі 2022-го і вже завершили зовнішні фасадні роботи й скління. Однак внутрішні роботи поставили на паузу через війну. 

Рішення по кесону було підготовлено у грудні 2022-го. Активісти групи “Життя Оболонського району” також опублікували поіменно список депутатів, які підтримали забудову на засіданні Київради 9 лютого. Таких - 61 депутат. Після розголосу, депутатка Київради від “Слуги народу” Ксенія Семенова опублікувала допис, в якому просить прокоментувати киян доцільність ресторану в кесоні та парковки біля нього. 

Відмітимо, кесонно-тунельну секцію в урочищі Наталка почали будувати в 1936 році, вона мала стати частиною залізниці, яку збиралися прокласти під Дніпром для логістичних потреб армії. Після вторгнення Німеччини у 1941-у, про будівництво забувають, а після завершення війни в ньому вже не було потреби, але кесон залишили.

У 2017 році столичні архітектори запропонували реставрувати його під культурно-мистецький простір, якому навіть дали назву — «Арт-кесон». Втілити некомерційний проект, судячи з усього, не вдалося.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!