Київ

Київська прокуратура вимагає повернути у власність громади території парку на Прирічній

781 0
З території парку намагаються виселити Яхт-клуб
Візуалізація паркінгу на Прирічній. Фото: КМДА

Візуалізація паркінгу на Прирічній. Фото: КМДА

Правоохоронці через суд вимагають повернути 5 га землі на березі річки Дніпро, що входять до території парку на Прирічній, вартістю 630 млн гривень. Про це повідомляє столична прокуратура.

Господарський суд міста Києва відкрив провадження за позовом органів столичної прокуратури в інтересах територіальної громади про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельними ділянками, у тому числі землями водного фонду в Оболонському районі міста Києва.

Вартість земельних ділянок складає понад 630 млн гривень.

Прокуратура встановила, що товариство без правовстановлюючих документів використовує земельні ділянки загальною площею близько 5 га на вул. Прирічній для розташування самочинно збудованого нерухомого майна.

При цьому, територія огороджена спільним парканом, внаслідок чого обмежено доступ містян до комунальних земельних ділянок, в тому числі до прибережної захисної смуги річки Дніпро.

Крім того, вказане є перешкодою у функціонуванні парку відпочинку, який створений рішенням Київської міської ради від 3 вересня 2015 року, та частина якого потрапляє до земельної ділянки, що використовується товариством без правових підстав.

Підготовче судове засідання у справі за позовом, заявленим Оболонською окружною прокуратурою, призначено на 16 травня 2023 року.

Зазначимо, що, як свідчить ухвала суду, йдеться про ТОВ «Лагуна», яка надає послуги з оренди яхт і частково займає територію парку.

Нагадаємо, що рішенням Київської міської ради від 3 вересня 2015 року було створено парк на Прирічній площею 16,44 га.

Протягом десяти років на правах оренди цією земельною ділянкою користувалося ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс», яке планувала забудову цієї території. Рішенням Київської міської ради від 04.03.2015 № 175/1040 було розірвано вказаний договір. У результаті багаторічної судової тяганини із цим орендарем у 2018 році земельну ділянку все ж повернули в комунальну власність міста.

Водночас протягом 5 років після розірвання договорів цільове призначення земельної ділянки (для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового, соціально-побутового, торговельно-розважального, культурного готельно-офісного, спортивно-оздоровчого комплексу) не змінювали.

У 2023 році стало відомо, що на частині території парку на Прирічній планують побудувати підземно-наземний паркінг за 120 мільйонів гривень.

Для будівництва паркінгу Київрада надала «Житлоінвестбуд-УКБ» у постійне користування земельну ділянку площею 1,6919 га. 

Попри виділення землі на паркінг, київські активісти називають будівництво «надзвичайно дорогим проєктом» і ставлять його доцільність під сумнів.

Також кияни підозрюють, що за будівництвом величезного паркінгу можуть стояти плани зведення ЖК на березі затоки Собаче Гирло. При цьому у Київраді стверджують, що на решті території буде облаштована зелена зона.

Разом з тим, активісти, пропонують 4 альтернативні місця: три з них знаходяться в 3-7 хвилинах ходьби від парку Наталка, розташовані на магістральному проспекті Володимира Івасюка (на в'їзді в Оболонський район).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!