Київ

Кияни накопичили понад 400 млн боргів за світло

828 0
За останній рік лише 25% клієнтів розраховуються за світло вчасно та в повному обсязі.

Заборгованість жителів столиці за спожиту електроенергію на 1 серпня 2023 року складає понад 415 млн грн. Нестача цих коштів гальмує темпи відновлення енергооб’єктів та підготовку до нового опалювального сезону. Про це повідомили у пресслужбі YASNO. 

Понад 127 тис. родин Києва накопичили заборгованість за понад 3 місяці. З них переважна більшість споживають щомісяця до 250 кВт∙год – це майже 100 тис. домогосподарств. Їх загальна заборгованість складає 180 млн грн. Понад 19 тис. боржників використовують 250-500 кВт∙год. Ще 8 тис. неплатників споживають більше 500 кВт∙год на місяць, але саме вони мають найбільшу суму боргу на одного клієнта, яка сукупно становить понад 90 млн грн.

В YASNO відмічають, що за останній рік лише 25% клієнтів розраховуються за світло вчасно та в повному обсязі. Решта вносять платежі частково або взагалі ігнорують обов’язок оплати за спожиту електроенергію. Тариф, який встановлений Кабміном, в тому числі включає оплату послуг за ремонт та обслуговування мереж. Зараз триває посилене відновлення енергетичної інфраструктури після ракетних атак, і тому суттєва заборгованість населення ускладнює хід робіт.

«Ми дякуємо усім клієнтам, які розраховуються за світло. Сьогодні кожна сплачена гривня має важливе значення. Ці кошти не є прибутком енергокомпаній, вони спрямовуються на закупівлю дороговартісного обладнання та проведення ремонтів. На жаль, наразі ми спостерігаємо погіршення платіжної дисципліни і це негативна тенденція, особливо напередодні нового опалювального сезону. Щоб країна залишалася зі світлом, зараз усі споживачі мають бути особливо відповідальними», - сказав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Нагадаємо, у міністерстві енергетики зазначили, що наразі жодних відключень побутових споживачів під час усього осінньо-зимового періоду не передбачається.

«Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів. У денні години спостерігається профіцит потужностей. А тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується», – йдеться у повідомленні. 

У Міненерго уточнили, що наразі електроенергетична, вугільна, нафтогазова галузі посилено готуються до нового опалювального сезону. 

Крім цього, в Україні триває наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики. Завдяки цим зусиллям енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та відповідно обмежень споживачів.

Водночас відключення споживачів можливі у випадку пошкодження енергетичної інфраструктури ворогом під час обстрілів, як це відбувалося минулого опалювального сезону. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!