Лікування одного хворого із Covid-19 у Лікарні швидкої допомоги коштує 27 тисяч гривень

2870 0
У суму входить вся діагностика, зарплати працівникам, харчування тощо.
Фото: p-p.com.ua

Фото: p-p.com.ua

За реанімаційних хворих, так і складних терапевтичних пацієнтів, яких лікують у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги, НСЗУ оплачує однаково – в межах 27 тис. грн. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Сюди включена вся діагностика – лабораторні аналізи, рентген, КТ, УЗД, а також зарплати працівників, використання дезінфікуючих засобів, харчування.

Читайте також: «Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Сovid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

За одну медичну команду, яка надає допомогу пацієнтам в стаціонарі медзакладу, лікарня в місяць отримує 554 тис. грн. При тому – кожна команда, а таких у лікарні швидкої 35, розрахована на 20 пацієнтів.

Крім кількості команд, оплата залежить від інтенсивності роботи закладу та навантаження на медичних працівників. Якщо навантаження на медичну команду менше ніж 10 пацієнтів у місяць – оплата буде меншою. Якщо більше, ніж 30 пацієнтів, то більшою. Для цього використовуються коригувальні коефіцієнти.

Читайте також: На межі життя і смерті. Що відбувається і хто платить за лікування у лікарні швидкої допомоги

«Наприклад, якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить менше, ніж 10 пацієнтів, коефіцієнт становить – 0,379. Тобто замість 554 тисячі на команду виплачують майже 210 тис. грн на місяць. Якщо на місяць навантаження на одну медичну команду становить понад 30 пацієнтів, коефіцієнт збільшується в півтора рази і більше. Як бачимо, держава виділяє достатньо коштів, щоб пацієнти, які потрапили в лікарню, отримали допомогу належної якості і не платили за це з власної кишені», – каже вона.

Що стосується ліків, то медзаклади самостійно закуповують необхідні препарати для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, крім лікарських засобів та медичних виробів, постачання яких відбувається шляхом централізованих закупівель МОЗ України.

Читайте також: Хвороба без фільтрів. Історія одного пацієнта з Covid-лікарні у Львові

«Медичний заклад самостійно закуповує необхідні ліки згідно з Переліком товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби Covid-19. Вирішення цієї проблеми – у компетенції керівника лікарні та власника закладів охорони здоров’я», – додала Мар’яна Возниця.

Нагадаємо, про те, що відбувається у Сovid-відділенні Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, чи достатньо медперсоналу та яку частку Сovid-пакету покриває НСЗУ, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!