Релокація бізнесу на Львівщині. Які проблеми виникали

1873 0
Профільний відділ інвестиційної політики Львівщини обробив 958 запитів від бізнесменів.
Умовне фото

Умовне фото

Львівщина стала лідером по релокації підприємств і співпраці з бізнесом. Станом на сьогоднішній день у область переїхали 225 підприємств. Йдеться про ті бізнеси, які проходили по державній програмі релокації, яка відбувалася під патронатом Кабінету міністрів. Про це під час дискусії Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

«Львівщина стала першою областю, яка зробила програму підтримки бізнесу на період дії військового часу. Ми допомагали релокованому бізнесу фінансово. Зараз відбувається інтеграція в регіональну економіку і напрацювання спільних проєктів. Однак регіональний бізнес не вплинув на економіку, адже в області 32 тисячі суб'єктів господарювання, які декларують найману робочу силу, і кількість нових підприємств – не є щось змістивне з точки зору валового регіонального продукту. Так само як 5 тисяч робочих місць, які цей бізнес зміг сюди перенести, проте в області 520 тисяч найманих працівників», – зазначив він. 

Читайте також: Скільки підприємств релокувалось на Львівщину та яких найбільше

За його словами, профільний відділ інвестиційної політики Львівщини обробив 958 запитів від бізнесменів. Тобто, встановив у суб'єкта ініціативи, зрозумів його потреби і шукав відповідні площі для підприємств, однак виникало чимало проблем.

«Проблем було багато, зокрема комунікаційна – швидко давати відповідь на запит, який надійшов. Нерозуміння органів місцевого самоврядування, що потрібно робити, і в який спосіб комунікувати. Ще одна проблема – регіональна інфраструктура, яка не відповідала запитам, які хотіли бізнесмени. Два-три запити зірвалися через те, що ми не мали певної кількості площ, або ж великотоннажних кран балок», – додав він.

Читайте також: Підприємці у Львові можуть отримати фінансову підтримку. Що пропонують

Степан Куйбіда каже, що найбільше релокувалось підприємств легкої промисловості – 41, машинобудування або комплектуюче – 23, металообробка – 26.

«Ми відкриті для того, щоб до нас приїжджав український бізнес. Ми відкриті абсолютно для всіх, хто хоче і готовий працювати», – зауважив він.

Зазначимо, «Твоє місто» 16 березня провело публічну дискусію на тему «Врятувати економіку. Публічна дискусія про виклики та здобутки релокованого бізнесу на Львівщині» з представниками міської, обласної влади та підприємцями релокованого бізнесу. Її можна переглянути тут.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!