Львів’ян просять не панікувати через забруднення повітря

3149 0
Рівень СО у повітрі залежить від багатьох факторів, зокрема від викидів автомобіля та спалення трави.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Метеорологи спростовують інформацію про високий рівень забрудненості повітря над Україною оксидом вуглецю, про який вчора писала низка ЗМІ. Про це йдеться на сайті Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Читайте також: За спалювання листя львів'ян штрафуватимуть від 340 гривень

«За даними спостережень мережі гідрометеорологічних організацій концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишались у своїх звичних параметрах. Взагалі, за останні дні концентрації оксиду вуглецю, які б характеризувались, як високі на мережі моніторингу гідрометслужби не зареєстровані», – кажуть метеорологи.

Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук також зазначає, що рівень СО у повітрі залежить від багатьох факторів. Основне його джерело – викиди від автомобілів. Атмосферний вміст оксиду вуглецю в типових міських районах становить близько 10 проміле (частин на мільйон), приблизно в 100 разів вище, ніж в атмосфері Землі в цілому. У районах з великим трафіком рівень СО може піднятися до 50 проміле.

Якщо рух повітря в регіоні з високими викидами CO обмежений, газ може накопичуватися у повітрі біля землі. Повітря може застоюватися вертикально, внаслідок температурних інверсій, та горизонтально, через особливості місцевості чи застійні метеорологічні умови. Застій також може спричиняти низка швидкість вітру.

Підвищений рівень оксиду вуглецю зв’язується з гемоглобіном й утворює карбоксигемоглобін, що зменшує рівень кисню в організмі. Для немовлят, вагітних жінок чи людей із хворобами дихальних шляхів це критично. 

Крім автомобілів, висока концентрація оксиду вуглецю, ймовірно, утворилася через масове спалювання трави, листя, сміття, залишків із полів і горіння боліт (торф’яників). 

Аби зменшити ризики Уляна Супрун радить:

  • не палити листя, стерню та сухостій та закликати знайомих не робити цього. Натомість залишати його для родючості ґрунту;
  • не купувати медичні маски, а у разі реальної загрози користуватися респіраторами;
  • робити вдома регулярне вологе прибирання;
  • користуватися денними кремами із ретиноїдами і токоферолом;
  • не грітися газом на кухні;
  • покинути куріння.

Читайте також: За рівнем забрудненості повітря можна стежити онлайн

«В Україні та Європі ніде немає нормального рівня СО в повітрі. Він всюди завищений, особливо в містах. Не виключено, що поза ними бракує даних. Наразі ми можемо скоротити викиди СО власними силами – обмежити спалення пального вдома, в електрогенераторах, не палити листя, торфяники і сухостій, не курити, і обмежити користування автотранспортом. Містам потрібна реорганізація транспортної структури, що зменшувала би затори на дорогах і заохочувала людей їздити громадським транспортом», – додає Уляна Супрун.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!