У Львові обговорили майбутній готель на Лижв'ярській. Зауваження мешканців

3922 0
У понеділок, 19 лютого, відбулася зустріч з головним архітектором проекту нового готелю Інесою Скляровою.
Ілюстрація: прес-служба ЛМР

Ілюстрація: прес-служба ЛМР

Під час обговорення проекту реконструкції будівлі на вул. Лижв’ярській, 30 місцеві мешканці виступили проти зведення там готелю на 16 номерів.

«На вулиці дуже багато особняків, всі мешканці проти цієї забудови. Готелю там не місце – це дуже тиха та спокійна вуличка, там майже нема автомобілів, немає шуму. Якщо там побудують готель, вона з тихої, спокійної та зеленої паркової зони перетвориться на проїзну прохідну вулицю», – сказала Олена, мешканка Лижв’ярської.

Головна архітекторка проекту Інеса Склярова у відповідь зазначає, що зауваження мешканців щодо будівництва мають бути обґрунтовані: «Готель – не небезпечна будівля, якби це був завод – мешканці могли би протестувати, але будівництво готелю передбачено в межах законодавства», – каже вона.

Читайте також: ЛНУ Франка виступив проти побудови паркінгу перед голвним корпусом університету

Мешканець вул. Літньої розповів присутнім про ризик зсувів через значні накопичення глини в землі на території прилеглих до будівництва ділянок. Також неподалік від них раніше було кладовище, де ховали померлих від чуми та холери.

«Мова йде про так званий Стрийський цвинтар, поховання там відбувалися з 1823 по 1915 рр, їх продовжили під час Друої світової війни. В 50-х рр. цвинтар було ліквідовано. Усі ділянки на місці колишнього цвинтаря мають бути забезпечені центральним водопостачанням. У нашому ж випадку планується реконструкція будинку без контакту з підземними водами», – заспокоїла мешканців Інеса Склярова.

Читайте також: Віллу на Самчука хочуть перетворити на готель. Візуалізація

У рамках реконструкції будівлі планується розширення дороги – за словами проектантів, це необхідно для забезпечення проїзду пожежних машин. Проте перспектива збільшення проїжджої частини мешканців здивувала: за їхніми словами, дорога має розширюватися за рахунок територій приватних ділянок.

Проте Інеса Склярова намагалася заперечити подібні закиди: «Ширина виділеного коридору – 12,5 метрів, зараз проїжджа частина займає 6 метрів, в нас лишається ще 6 метрів на роширення».

Але, за словами мешканців, в кадастрових даних, відповідно до яких велася розробка проекту, з невідомих причин не зазначені території, що належать мешканцям вулиці з 30-их років минулого сторіччя. Окрім того, за словами Зоряни Рибіної, голови ЖБК «Маяк», заплановане розширення дороги може привести до появи проїжджої частини прямо на межі багатоповерхового будинку на вул. Дзиндри, 1.

У результаті, мешканці домовились з архітекторкою подати в Інститут «Містопроект» не враховані державні акти на володіння землею для внесення змін в ДПТ.

Читайте також: Навколо хороших ідей. Юліан Чаплінський про принципи розбудови Львова

Також мешканці пропонували збудувати дорогу з вул. Стрийської до майбутнього готелю для того, щоб розвантажити рух по Лижв’ярській. Проте цю ініціативу проектанти підтримати не можуть, оскільки ця дорога мала би проходити через парк ім. Хмельницького, межі якого не можна змінювати без погодження Верховної Ради.

Читайте також: Юліан Чаплінський про руйнування і будівництво Львова. Частина перша

Громадські слухання стосовно проекту готелю на Лижв'ярській триватимуть до 5 березня. Пропозиції можна подавати до його завершення у відділ громадського партнерства управління «Секретаріат ради» через Центр надання адміністративних послуг за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!