Київ

Мінкульт вимагає щоб УПЦ МП звільнила приміщення Києво-Печерської лаври до 4 липня, - адвокат

581 0
В УПЦ МП заявили, що до рішення суду її нібито не мають права виселяти
ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

Мінкульт вимагає від УПЦ МП звільнити корпуси Києво-Печерської Лаври до завтра, 4 липня. Якщо ключі від  приміщень не будуть передані, то замки зріжуть, а приміщення опечатають. У монастирі кажуть, що рішення незаконне і закликають Мінкульт дочекатись рішення суду. Про це заявив адвокат Микита Чекман, оприлюднивши відповідний документ.

За його словами, відповідний лист надійшов із Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Заповідником прийнято рішення про припинення доступу ченців монастиря до приміщень… Наказом заповідника створено комісію з опечатування корпусів, яка розпочне роботу 04.07.2023. У зв'язку з цим просимо звільнити приміщення та передати ключі від них заповіднику», – йдеться у документі.

Опечатуватимуть такі приміщення:

  • корпус 45 – келії на Ближніх печерах;
  • корпус 54 – Гостинний двір, контора;
  • корпус 57 – келії Гостинного двору;
  • корпус 71 – келії Гостинного двору;
  • корпус 69 – келії Гостинного двору.

 

Заповідник вимагає передати ключі від цих приміщень.

В УПЦ МП заявили, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» нібито не має підстав для опечатування монастирських корпусів.

«Зараз із цього приводу судом жодного рішення не ухвалено. Відповідно, у заповідника відсутні якісь законні підстави для таких дій, а вимога звільнити корпуси та передати від них ключі є незаконною і її слід розглядати як самоуправство», − заявили у московській церкві.

Нагадаємо, так звані «ченці» УПЦ московського патріархату не залишили 79 об’єктів Києво-Печерської лаври. Після завершення роботи комісії МКІП із перевірки приміщень святині, їх зобов’язали зробити це протягом трьох днів, термін сплив 9 червня. 

На основі звіту комісії заповідник вимагає від ченців звільнити та повернути державі всі 79 культових будівель та обʼєктів.

УПЦ МП мала піти з Києво-Печерської лаври ще до 29 березня, але відмовилась це робити і перешкоджала роботі комісії МКІП з приймання-передачі майна Лаври у користування Заповідника.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!