Україна

Міносвіти назвало предмети, які залишаться в навчальній програмі

1466 0
Водночас не акцентували увагу на предметах, які можуть бути оптимізовані шляхом більшої концентрації викладання у школі.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

Міністерство освіти і науки наразі не розглядає скорочення кількості ключових шкільних предметів. Йдеться лише про те, щоб викладання предметів у школі було сконцентровано на корисних знаннях, обсяг викладання яких має враховувати можливості дитини засвоїти його. Про це в ефірі телемарафону сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Джерело: Osvita.ua

«По-перше, треба усвідомлювати, що ми не допускаємо сьогодні скорочення дисциплін ключових, як-от історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія. Тобто всі ті основні дисципліни, які є в школі, повинні залишитися. Ми говоримо про оптимізацію програми, про їхню концентрацію корисними знаннями, про ті дисципліни, якими, можливо, можна пожертвувати і сьогодні це питання експертів та експертного розгляду», – зазначає Лісовий.

Читайте також: Не треба буде репетиторів, або Як зміниться середня школа

Водночас він не став акцентувати увагу на предметах, які можуть бути оптимізовані шляхом більшої концентрації викладання у школі.

«Скажімо, можна концентрованіше подати основи здоров'я або якісь інші дисципліни. Не буду їх називати, щоб не створювати зайвої інформаційної хвилі. Це питання експертизи. Усі ключові дисципліни, і природничі, і гуманітарні будуть збережені, вони повинні бути концентровані, але подані таким чином, щоб врахувати можливості дитини засвоїти весь цей обсяг знань», – зауважив міністр освіти і науки.

Нагадаємо, що у 2027 році в Україні відбудеться перехід на 12-річну систему шкільної освіти. Нововведення буде частиною реформи про Нову українську школу. Згідно з Законом України «Про освіту» від 2017 року, у старшій профільній школі, починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким вони хочуть навчатися. Відповідно, це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці. Оксен Лісовий закликав поділитися думками стосовно цього питання і розповісти про досвід відвідування дітьми шкіл за кордоном. 
 
Ексзаступник міністра освіти України Павло Хобзей у матеріалі Tvoemisto.tv пояснював, що така ідея розглядалася вже давно і у чому переваги такого формату навчання у школах. Детальніше про це читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!