Київ

У Білій Церкві на Київщині комісія з охорони культурної спадщини повторно дослідить радянські пам'ятники

3315 0
Загалом у громаді їх 85.

У Білоцерківській громаді на Київщині працює комісія, яка обстежує всі пам’ятники, меморіали та обеліски. Частину з них демонтують чи перенесуть у музей. Про це повідомляють у Білоцерківській міській раді.

На сьогодні на території громади розташовано 85 меморіалів, скульптур, пам’ятних знаків, пам’ятників, обелісків, більшість з них створені в радянські роки. 34 є пам’ятками культурної спадщини.

У міськраді розповіли, що вже багато зроблено, аби позбутися російсько-імперського минулого. Проте у громаді ще залишаються пам’ятники солдатам, серії обелісків і монументів СРСР тощо.

«Але чи є вони символом звитяжного минулого українців у війні, чи несуть активний радянський пропагандистський меседж? Чи мають такі пам’ятники цінність й мають потребу збереження як об’єкти культурної спадщини?», – йдеться в повідомленні.

Для їх упорядкування у лютому створили спеціальну комісію, до складу якої увійшли представники централізованої бібліотечної системи, музею, історики, депутати міськради та працівники профільних управлінь і відділів.

Після обстеження встановили, що значна кількість пам’ятників у задовільному стані, але деяким потрібен ремонт. А от Меморіальний комплекс «Парк Слави» потребує переосмислення та реконструкції.

За результатами роботи комісії депутати затвердили Програму збереження та охорони об’єктів культурної спадщини (пам’ятних знаків, пам’ятників історії та культури, монументального мистецтва) Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки.

Якісь об'єкти демонтують та передадуть в музей, перенесуть або проведуть їхню реконструкцію і облаштують територію поряд.

У міськраді зазначили, що внесок українців у перемогу у Другій світовій війни вшановуватимуть без радянських наративів, розповідаючи «неприкрашену правду, як цивілізована європейська країна».

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який дозволить вилучати радянські пам'ятники з переліку культурної спадщини за спрощеною процедурою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!