На Львівщині облаштують чотири пралісові пам'ятки природи та ботанічний заказник

988 0
Ці захищені зони створені для збереження унікальних лісових масивів та середовища рідкісних видів.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Львівська обласна рада присвоїла статус заповідних п'яти об'єктам природи. Рішення було ухвалене депутатами під час останньої сесії 27 лютого. Про це повідомили у пресслужбі ЛОВА.

  • «Секул» у Стрийському районі є домівкою для 110-180-річних буків та ялин на площі 28,2 гектари.

  • В «Кичері Кропивині» (Стрийський район) зростають 117-170-річні буки, ялини та явори на території 50,3 гектари.

  • «Кийовець», розташований у Стрийському районі, охороняє буки віком 124-160 років на 36 гектарах землі.

  • «Багнувата» в Самбірському районі має 97-165-річні буки з додаванням клена, явора та ялиці білої на 44,7 гектари.

  • «Мокрий діл» в Золочівському районі зберігає рідкісні види рослин, занесені до Червоної книги України, на своїх територіях.

Ці захищені зони створені для збереження унікальних лісових масивів та середовища рідкісних видів на Львівщині, включаючи єдине місце існування еритронія європейського. Відкриття нових первісних ділянок було результатом спільних досліджень між ГО «Дунайсько-Карпатська програма» та Державним природознавчим музеєм НАН України.

Оксана Війтик, в.о. директора департаменту екології Львівської ОВА, висловила надію, що ці території стануть притулком для рідкісних птахів, таких як чорні лелеки. Депутати також підтримали розширення урочища «Катина» на 4 га для охорони старовікових лісів.

Читайте також: У Національному природному парку на Львівщині незаконно вирубали дерева

Законодавство забороняє будь-які втручання, такі як вирубка дерев, будівництво, випас худоби, прокладання доріг або полювання на території цих природоохоронних об'єктів.

Нагадаємо, що на Львівщині планують створити Національний природний парк «Опілля». Орієнтовна площа майбутнього парку складатиме 16790,6 га з включенням лісових земель та частини русла Дністра із водоохоронними зонами та заплавними прибережними територіями в межах Львівського та Стрийського районів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!