На ще одній вулиці у Львові запустили «зелену хвилю». Що це і як працює

1765 0
«Зелена хвиля» – це режим роботи світлофорів, який дозволяє рівномірно рухатися з певною швидкістю без зупинок на червоне світло.
фото умовне

фото умовне

У Львові вже на четвертій вулиці запустили режим координованого керування світлофорами «Зелена хвиля». Фахівці ЛКП «Львівавтодор» синхронізували роботу світлофорних об’єктів: вул. Липинського – вул. Замарстинівська, вул. Липинського – вул. Бетховена, вул. Липинського, 50А. Швидкість руху, при якій можна проїхати світлофорні об’єкти без зупинок, складає 45-50 км/год. Tvoemisto.tv пояснює, у чому особливість такої системи і чи будуть її далі впроваджувати в місті. 

Що це і як працює

«Зелена хвиля» – це режим роботи світлофорів, який дозволяє рівномірно рухатися з певною швидкістю без зупинок на червоне світло. Головним завданням, яке ставили інженери організації дорожнього руху, – швидко пропускати транспорт на виїзд з міста. Фахівці ЛКП «Львівавтодор» наразі розробляють проєкти жорсткої координації, тобто зміщення ввімкнення зелених сигналів розраховується на основі відстаней між стоп-лініями та швидкостями руху транспорту (швидкість, яка закладається в проєкті – 50 км/год).

Тобто «зелена хвиля» означає, що при дотриманні рекомендованої швидкості водій, який рушив на зелене світло біля «Привокзального ринку», без зупинки проїде до перехрестя з вул. Кульпарківською. 

Читайте також:  На яких львівських перехрестях найбільш забруднене повітря

Таку систему координування руху по змозі облаштують у всьому Львові. Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv голова комісії транспорту та зв'язку ЛМР Ігор Зінкевич, у центральній частині міста такого зробити неможливо, адже так звана «зелена хвиля» лише скупчить транспорт. Переважно це робиться на зовнішніх, внутрішніх та середніх кільцях роз’їзду Львова. За словами депутата ЛМР, таку «зелену хвилю» можуть облаштувати на вул. Степана Бандери, наразі там доробляють світлофори. 

«Там були три ремонт. З кожним з них додавали світлофори, тепер до кожного треба свій контролер, який і створюватиме так звану зелену хвилю. Тобто можливість проїзду цієї ділянки без зупинок до вул. Чупринки», – зазначив голова комісії транспорту та зв'язку ЛМР.

Загалом, як пояснив Ігор Зінкевич, наразі головна мета – це облаштування дорожних контролерів, які регулюватимуть пропуску здатність вулиць: 

«Необхідно зробити контролери, які будуть функціонувати по навантаженості. Тобто це не буде класична зелена хвиля, однак ми розумітимемо пропускну здатність. Бачачи по камерах світлофорів навантаженість вулиці, самі ці контролери будуть регулювати збільшення чи зменшення пропускної здатності і потребу інтенсивності руху».

Зазначимо, що «зелену хвилю» вже впровадили у деяких міста України, зокрема Києві, Дніпрі, Вінниці та Хмельницькому. У столиці у 2020 році на магістральних вулицях, де світлофори працюють за принципом «зеленої хвилі», встановили спеціальні таблички: «Зелена хвиля» разом з дорожніми знаками 5.30 «Рекомендована швидкість». У такий спосіб інформують учасників дорожнього руху про маршрути «зелених хвиль» та про рекомендовану швидкість цими магістралями. Усі маршрути «зелених хвиль» впроваджені для швидкості 45-50 км/год, яка відповідає рекомендованій швидкості в містах згідно з ПДР.

Нагадаємо, що найперше «зелену хвилю» запустили на ділянці вул. Городоцької, яка включає три світлофорні об’єкти: вул. Городоцька –  «Привокзальний ринок», вул. Городоцька – ТЦ «Скриня», вул. Городоцька – вул. Кульпарківська. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!