Підступна хвороба. Причини, симптоми та методи лікування циститу

367352 1
Чи справді при циститі допомагають трав’яні ванни та чому шкідливим може бути навіть туалетний папір? Про те, як попередити цистит, наскільки безпечними є народні методи лікування, як запобігти циститу вагітним та до кого звертатись – говоримо з лікарями та пацієнтами.
Фото: bodieko.si

Фото: bodieko.si

Жіноча хвороба?

«Цистит у мене виник через переохолодження: ночівля в наметі майже на голій землі без належного спорядження була поганою ідеєю. Вилікуватись вийшло лише з другого разу», – розповідає львів’янка Юлія.

Лікарі кажуть, що на цистит (захворювання сечового міхура) здебільшого хворіють жінки. Як правило, він виникає тоді, коли у сечовий міхур потрапляють бактерії. Ігор Чернюх, лікар-уролог з Медичного центру Medicover, наголошує, що збудниками циститу у жінок є кишкова паличка, стрептококи, стафілококи і навіть стоматологічні інфекції. Але, звісно ж, це не єдина причина. Захворіти можна і через погані методи гігієни, алергію на засоби догляду, навіть туалетний папір може спровокувати захворювання. Ігор Чернюх, який уже тринадцять років лікує пацієнтів, каже, що хвороба може проявитись й під час менопаузи. Тоді змінюється гормональний фон, а це, відповідно, впливає на слизову оболонку сечового міхура. Так само цистит може виникнути і внаслідок хронічного стресу.

Прийнято вважати, що цистит часто виникає після переохолодження. Це також підтверджує Андрій Боржієвський, професор кафедри урології Львівського національного медичного університету, який каже, що це одна з ключових передумов.

Коли та до кого йти

Частіше жінки спершу звертаються до гінеколога. Він діагностує цистит і вже тоді скеровує до уролога. Самому розпізнати цистит складно, проте є декілька ознак цієї хвороби: часті поклики до сечовипускання; біль під час і після сечовипускання; зміни кольору та запаху сечі; підвищення температури; озноб. Найважливіше – не затягувати та вчасно звернутися до лікаря, поки захворювання не стало хронічним. У жінок, які не проводять своєчасне та повне обстеження, може розвинутись ускладнення, лейкоплакія сечового міхура (заміщення клітин здорового епітелію зроговілими), внаслідок чого в сечовому міхурі утворюються бляшки. Тоді жінка часто відчуває біль та дискомфорт. Професор кафедри урології Львівського національного медичного університету пояснює, що часто жінки вдаються до самолікування, а про методи лікування дізнаються від товаришок: «Але найгіршим є те, що не всі проходять курс до кінця. Жінка вип’є таблетки декілька разів, їй стає краще і припиняє. Потім це дає загострення і переходить у хронічний цистит, який набагато важче лікувати», – пояснює фахівець.

«Дуже важливо мати перевіреного лікаря й обов'язково допивати весь курс ліків до кінця: цистит – хвороба підступна і любить повертатись», – ділиться власним досвідом львів’янка Юлія.

Самолікування та народні методи

Фахівець Медичного центру Medicover переконаний, що до фітотерапії можна вдаватись, коли процес сечовипускання неускладнений, а у самій сечі немає видимих змін. «Коли немає крові, можна проводити теплові процедури (теплі ванни, молочні ванни, грілки). Допомагає трава мучниці, також відвар шипшини або бруньок тополі. Їх потрібно вживати по півсклянки 3-4 рази на день. Але якщо дискомфорт не проходить упродовж доби – обов’язково зверніться до лікаря», – наголошує Ігор Чернюх.

За його словами, тоді вже медики призначать відповідні аналізи та необхідний курс лікування. «У мене виник цистит після того, як сильно змерзла в ноги. Почався різкий біль. Нічого не допомагало: ні тепла ванна, ні відвари з пшона, трав. Довелось йти до лікаря», – розповідає Іванка, яка вчасно звернулась до лікаря і вилікувала цистит.

Почати з обстежень

«У Медичному центрі Medicover перед призначенням лікування ми проводимо повне обстеження: загальний аналіз крові, сечі, імунологічні обстеження. Також проводимо цистоскопію, дивимось, як виглядає слизова оболонка сечового міхура. Обов’язково робимо бактеріальний посів сечі, визначаємо збудника інфекції та його чутливість до антибіотиків. Лише після цього призначаємо антибактеріальні препарати. У нас ніхто не призначає антибіотиків широкого спектру дії», – розповідає лікар-уролог.

Цистоскопія – це обстеження сечового міхура, яке проводиться цистоскопом під контролем зору через наповнення сечового міхура стерильною антисептичною рідиною. Під час обстеження лікар оцінює наповнення сечового міхура, анатомічне розташування сечоводів, слизової шийки міхура, тощо. Процедура не є болючою, тому не потребує знечулення.

«Під час цистосокопії можемо виявити камінці, новоутвори, папіломи, навіть сторонні предмети. Якщо ми бачимо, що є новоутвори, можемо відразу під час огляду їх видалити», – розповідає лікар Чернюх.

Хто в зоні ризику

У першу чергу, на цистит страждають молоді жінки працездатного віку. Адже однією з першопричин розвитку циститу є початок статевого життя, а також часта зміна статевих партнерів (сьогодні, на жаль, таке зустрічається доволі часто).

У зоні ризику перебувають також і вагітні жінки. У них цистит може виникнути через зміну в гормональному фоні. Тому у першому триместрі вагітності обов’язково роблять загальний аналіз сечі, дивляться, чи є зміни. І якщо вони є, то санують – призначають антибактеріальні препарати, дозволеного на цьому терміні вагітності ряду.

Професор Андрій Боржієвський радить жінкам перевіритись, чи немає захворювань сечовидільної системи, до вагітності, щоб уникнути проблем під час виношування дитинки, коли відбувається загострення всіх хвороб.

У другому та третьому триместрі матка тисне на сечовий міхур, і вагітним може здаватись, що часті позови до сечовипускання у них через цистит. Щоб зайвий раз не хвилюватись, проконсультуйтесь з лікарем, що веде вагітність.

Цистит у дітей

У дітей цистит буває рідко і найчастіше спричиняється змінами в роботі імунної системи або супутніми захворюваннями. Наприклад, рефлюкс сечі у дівчаток, коли йде закид сечі в нирки. При появі скарг у дитини на болі в низу живота та при сечовипусканні, першочергово потрібно звертатись до педіатра.

Поради, як попередити цистит

Лікарі радять забрати всі передумови виникнення циститу: не переохолоджуватись, не допускати розмноження хронічних інфекцій в організмі (до прикладу, вчасно лікувати зуби), мати постійного статевого партнера, а також регулярно обстежуватися (жінкам у гінеколога, а чоловікам – в уролога).

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
6 Серпня, 2019 10:16
Олена Що це за стаття? Аж злість бере від такої псевдо-науки. Ніби вважаєте необхідним негайне звернення до лікаря, а далі така цитата "Нічого не допомагало: ні тепла ванна, ні відвари з пшона, трав. Довелось йти до лікаря". Довелося... Якому враженню про звернення до лікаря сприяють такі висловлювання?
Або "... однією з першопричин розвитку циститу є початок статевого життя, а також часта зміна статевих партнерів (сьогодні, на жаль, таке зустрічається доволі часто)." До чого це "на жаль" в медично-публіцистичній статті?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!