Київ

Врятувати «Будинок з комахами». Департамент КМДА киває на Мінкульт, а там кажуть, що документів не отримували

889 0
У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА наполягають, що будинок уже набув статусу об’єкту культурної спадщини м.Києва
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Департамент охорони культурної спадщини КМДА відреагував на допис Міністерства культури та інформаційної політики України, який закликав подати документи на внесення «Будинку з комахами» на Володимирській, 93, до Державного реєстру нерухомих пам‘яток. Про це повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

«З‘явилась інформація від Міністерства культури та інформаційної політики України, що «Будинок з комахами» за адресою: вул. Володимирська, 93, має статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини і це перешкоджає його збереженню», - йдеться у повідомленні.

Водночас у КМДА наголосити, що наказом Департаменту від 29.07.2021 №45 зазначений об’єкт занесений до переліку об’єктів культурної спадщини м.Києва. Тобто об’єкт вже набув статусу і охороняється Законом України «Про охорону культурної спадщини». Тому власники, або уповноважені особи зобов’язані отримати погодження проєктної документації та дозвіл на проведення робіт.

Там підкреслили, що протягом 2019-2021 рр. до МКІП були направлені подання про занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України більше як на 1500 пам’яток та щойновиявлених об’єктів культурної спадщини, але до Держреєстру було внесено лише 4,7% від загальної кількості поданих об’єктів.

Нагадаємо, 20 квітня у МКІП заявили, що облікова документація на «Будинок з комахами» для внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наразі на розгляд МКІП не надходила.

У міністерстві зазначають, що згідно з чинним Порядком обліку об’єктів культурної спадщини, Уповноважений орган (в цьому випадку – Київська міська військова адміністрація) зобов’язаний забезпечити складання облікової документації на щойно виявлений об’єкт культурної спадщини у строк, що не перевищує трьох років з дати занесення об’єкта культурної спадщини до Переліку об’єктів культурної спадщини (пункт 10 Розділу ІІ Порядку).

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

20 квітня знову виникла загроза знесення будинку по Володимирській, 93 у м. Києві, відомого також як будинок Марії Станіславської або «будинок з мухами». Попри приписи Департамент охорони культурної спадщини КМДА забудовник продовжує зносити пам’ятку, поліція, що приїхала на виїзд відмовилась зупиняти роботи.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!