На правах реклами

Помилковий переказ коштів: що робити та чи можна скасувати транзакцію

6969 0
Проблемою можуть стати не лише технічні збої, а й банальна помилка в номері картки отримувача.

P2P-платежі – популярний спосіб переказу грошей членам сім’ї та рідним, а також швидких розрахунків за товари та послуги між фізичними особами. Такі транзакції здебільшого зручні та безпечні, але, на жаль, у деяких випадках виникають труднощі. 

Що робити, якщо кошти пішли не за призначенням? Чи можливо повернути гроші, відправлені не тій людині? Пошукаймо відповіді на ці питання та з’ясуймо, що можна зробити задля уникнення прикрих помилок.

Що таке P2P-транзакції та як вони працюють 

Під платежами P2P (peer-to-peer, person-to-person), які інколи також називають C2C (card-to-card), слід розуміти цифрові фінансові операції між фізичними особами, переказ коштів однією людиною на картку іншої. Платник та отримувач можуть мати картки, видані одним або різними банками. P2P також охоплюють міжнародні перекази.

Такі транзакції здійснюються:

  • в банківському мобільному застосунку;
  • на сайтах фінустанов;
  • через платіжні платформи на кшталт Portmone;
  • за допомогою онлайн-сервісів міжнародних систем переказів Western Union, MoneyGram, RIA або Transfer Go.

Отож, окрім платника та одержувача, учасниками транзакції є один або два банки (емітент та еквайр), а у деяких випадках також платформа-посередник. Наприклад, за допомогою платіжного сервісу Portmone можна здійснити переказ коштів з однієї картки українського банку на іншу. Зручні платежі доступні на сторінці https://www.portmone.com.ua/p2p, а ініціювати транзакцію можна лише за кілька секунд. Потрібно лише ввести дані картки відправника та одержувача, суму та email для отримання квитанції про успішний переказ. У більшості випадків кошти надходять на рахунок адресата майже миттєво.

Плюси та мінуси P2P-платежів

Висока популярність і поширеність однорангових транзакцій зумовлена:

  • зручністю, відсутністю необхідності відвідувати відділення банку або шукати найближчий платіжний термінал;
  • доступністю 24/7;
  • наявністю захисту від шахраїв – від крадіжки грошей або витоку конфіденційної інформації.

Запорукою безпеки транзакцій є використання офіційних перевірених сервісів інтернет-банкінгу або онлайн-переказів. Однак під час здійснення фінансових операцій жодна людина не застрахована від помилок. Їхніми наслідками можуть стати такі проблеми як блокування платежу, необхідність домовлятися з одержувачем про повернення грошей і навіть втрата чималої суми.

Які помилки можливі під час здійснення переказів

Переказ коштів з картки на картку зазвичай здійснюється за 16-значним номером. Якщо він вказаний правильно, гроші обов’язково надійдуть на рахунок адресата.

У разі невірного введення хоча б однієї цифри можливі два варіанти подій:

  1. Введеного платником номера картки не існує. У такому випадку надіслана сума грошей блокується банком-емітентом і через деякий час повертається на пластикову чи віртуальну картку відправника. Терміни повернення можна уточнити, звернувшись до фінансової установи;
  2. Номер, що був вказаний помилково, існує, транзакція пройшла успішно. Гроші надходять на рахунок особи, якій насправді платіж не призначався. Ця ситуація є складнішою, проте не безнадійною.

Чи може банк повернути помилково сплачену суму за зверненням клієнта? Найчастіше – ні. Втім, у деяких випадках відправник може одразу скасувати операцію, якщо вчасно помітив помилку в номері картки. Наприклад, клієнти monobank можуть анулювати транзакцію, якщо протягом 5–7 секунд натиснуть у застосунку кнопку «Скасувати переказ».

Як діяти, якщо ви переслали кошти не тому отримувачеві

Коли виникла помилка, сподіватися варто лише на порядність людини, що отримала платіж. Банк не має права знімати гроші з картки клієнта, проте може посприяти поверненню оплати.

Отже, перше, що потрібно зробити – звернутися до банківської установи, що видала картку, на яку надійшли кошти. Знайти банк допоможе BIN (перші 6 цифр у номері картки). Скоріш за все вам потрібно буде надати банківському співробітникові документ, що підтверджує платіж. Надалі банк має зв’язатися з отримувачем з проханням про повернення помилково зарахованої суми. 

Деякі установи можуть підказати номер телефона клієнта для самостійного розв’язання проблеми. Як варіант, також можна скинути на картку адресата мінімальну суму та написати коротке повідомлення, в якому згадати про ситуацію, вказати контакти для зв’язку або спосіб повернення платежу.

Якщо людина відмовляється повертати гроші, у платника залишається єдиний шлях – звернення до суду. Окрім заяви потрібно подати виписки з банку. У разі ухвалення судом позитивного рішення відповідач повинен буде не тільки сплатити на користь позивача неправомірно отриману суму, а й покрити судові та інші витрати. 

Для примусового стягнення грошей на свою користь позивач має звернутися із судовим рішенням до виконавчої служби. Проте відповідач зі свого боку може оскаржити ухвалу протягом місяця. Таким чином, процедура має сенс лише в тому випадку, коли йдеться про чималу суму.

Як запобігти помилкам

Часто переказуєте гроші фізичним особам? Щоб уникнути непорозумінь, помилок і судової тяганини, радимо бути дуже уважними та завжди перевіряти номер картки отримувача. 

Крім того, якщо плануєте надіслати велику суму, краще здійснити транзакцію за IBAN, за яким ви під час платежу зможете побачити ПІБ отримувача та його ідентифікаційний номер платника податків. Платежі юридичній особі рекомендується здійснювати за реквізитами. 

Ще одна зручна опція – переказ коштів рідним, друзям і знайомим за номером телефону. Така функція є в мобільних сервісах українських банків.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!