Садовий закликав львів'ян оплачувати проїзд у громадському транспорті картою

4151 0
У місті продовжують використовувати готівку, хоча діє безготівкова оплата.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

Міський голова Львова попросив мешканців міста використовувати безготівкову оплату під час користування громадським транспортом на тих маршрутах, де вона вже діє. Про це він написав у своєму Telegram.

«Цього тижня почали зустрічі із усіма водіями, які працюють у громадському транспорті Львова. Під час розмови отримали різні зауваження та пропозиції. Більшість із них насправді дуже доречні, важливі, а головне – реальні до виконання. Одне з таких прохань маємо і до пасажирів. На 10-ти автобусних маршрутах вже є можливість оплатити проїзд банківською карткою, або телефоном. До кінця року така можливість буде у всьому громадському транспорті Львова. Але більшість продовжують платити готівкою. В нас наче всі проти готівки, але на практиці ситуація трохи інша. Давайте разом змінювати цю статистику. Безготівкова оплата – це справді зручно. Якщо не знаєте, як це зробити або маєте сумніви, то запитайте у контролера, вони з радістю підкажуть і навчать. Власне на цьому тестовому етапі – це їхня головна функція», – йдеться у повідомленні міського голови. 

Читайте також: За вересень у львівських автобусах тридцять тисяч людей розплатилися картою 

Як оплатити проїзд безконтактно

Щоб сплатити за проїзд безконтактно, необхідно прикласти банківську картку чи пристрій з підтримкою ApplePayGooglePay до валідатора, зачекати одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі, що свідчить про успішно завалідовану поїзду, та пройти у салон транспортного засобу. Пасажирам варто знати: 

  • Валідатори не друкують чек, тому після одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі – пасажири можуть проходити у салон транспортного засобу та здійснювати поїздку. 

  • Після безконтактної оплати проїзду не потрібно повідомляти водія про здійснення оплати. Валідацію проїзду перевіряє контролер, для цього пасажирам потрібно прикласти до його терміналу банківську картку чи пристрій, яким здійснювали оплату проїзду. 

Читайте також: Скільки вже грошей у Львові витратили на впровадження е-квитка та чому не всюди є валідатори

Як сплатити за проїзд готівкою у водія

Щоб сплатити за проїзд готівкою у водія, необхідно зайти через передні двері транспортного засобу та передати водію кошти для оплати за проїзд, вказавши, чи оплата здійснюється за одного пасажира чи більше. Після цього важливо отримати у водія разовий паперовий квиток, який може бути на одного чи декількох пасажирів, та пройти у салон транспортного засобу. 

  • Оплата готівкою у водія здійснюється виключно під час зупинки транспортного засобу. Після того, як водій від’їде від зупинки – система АСОП заблокує можливість друку паперового квитка за готівку для безпеки пасажирів.

  • Рекомендовано звертати увагу, чи відповідає дата та час на паперовому квитку з датою та часом отримання квитка у водія – це важливо для пасажирів при перевірці контролерами оплати за проїзд. 

  • Паперовий квиток – разовий, без можливості подальшої пересадки. Він діє лише у межах кінцевих зупинок маршруту. 

  • Паперовий квиток не потрібно прикладати до валідатора. Він автоматично валідується у системі при видачі та його варто зберігати до кінця поїздки для перевірки контролером. 

  • Пасажирам не варто сканувати QR-код на паперовому квитку камерою телефону. Він потрібен лише для перевірки контролером оплати за проїзд. 

  • Для того, щоб контролер зміг просканувати QR-код на паперовому квитку та перевірити факт оплати проїзду, пасажирів закликають не згинати та не псувати паперовий квиток. 

Додамо, що у Львові безготівкова оплата діє на 10 тестових маршрутах. Щодня на ці рейси виходять 67 автобусів. Тестування безготівкової оплати проїзду триває на автобусних маршрутах №1А, 3А та 10, які обслуговує комунальне АТП-1. На лініях працюють великі низькопідлогові автобуси. Також безготівкова оплата доступна на маршрутах № 5А, № 62, №39, №11, №58, №59, №61.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv поспілкувалося з директором Львівського комунального підприємства «Львівавтодор» Миколою Власюком та представником компанії «SoftServe» Олегом Засадним про те, які результати тестового етапу його впровадження, коли саме повноцінно працює е-квиток, чому його так довго впроваджують і що заважає це зробити. Більше читайте у матеріалі за посиланням.

Юлія Кметик
 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!