Скільки вже грошей у Львові витратили на впровадження е-квитка та чому не всюди є валідатори

1942 0
Наразі невідомі конкретні терміни впровадження е-квитка у Львові.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Міський голова Львова Андрій Садовий під час пленарного засідання міської ради 28 вересня заявив, що якщо у Львові до кінця 2023 року не впровадять електронний квиток, то департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради припинить роботу. 

На запитання Tvoemisto.tv до директора департаменту Олега Забарила, що він думає з цього приводу, він відповів: 

«Наше завдання працювати, робити максимально все, що ми можемо. Немає часу думати про щось стороннє».

Зауважимо, що після заяви міського голови Tvoemisto.tv на Facebook-сторінці зробило опитування серед читачів щодо транспорту у Львові та що б вони хотіли запитати в директора департаменту мобільності Олега Забарила. Понад дві сотні львів'ян відгукнулися і поставили чимало запитань, зокрема, найбільше з них стосували впровадження безготівкової оплати у місті. Журналістка Tvoemisto.tv обрала найчастіші запитання і поспілкувалася із чиновником. 

Скільки вже грошей витратили на впровадження е-квитка? 

Олег Забарило каже, що загалом загальний обсяг коштів проєкту становить 12 млн євро. Вже використали половину суми.

«Ці кошти вже проплатили за поставку обладнання, валідаторів і частково за програмне забезпечення. Тобто зараз це близько 6 млн євро спочатку реалізації цього проєкту», – зазначив він.

Чому в громадському транспорті не всюди є валідатори? 

Олег Забарило каже, що поступово весь транспорт у міській мережі планують обладнати валідаторами:

«Періодично проводиться робота із новими маршрутами або прийому в міську мережу приміських маршрутів. До прикладу, №184а був переформатований в №84, і вже надає послуги нашим містянам. Оскільки раніше він був в приміській мережі, то не був обладнаний валідаторами. Також працюємо над тим, щоб приміські маршрути прийняти у міську мережу, які також будемо готувати до запуску е-квитка», – додав він.

Є випадки, що у автобусах можуть не працювати валідатори. У чому причина? 

«Причини несправності валідатора можуть бути різними. Ми намагаємося оперативно реагувати на звернення львів'ян, також працюють виїзні бригади «Львівавтодору». Крім того, контролери перевіряють факти валідації і роботу самого обладнання, після чого скеровують відповідні бригади з метою усунення технічних несправностей. Упродовж дня буває по 5-6 виїздів», – каже Олег Забарило. 

Читайте також: Чому не курсує 45 автобус у Львові та які маршрути планують відновити

Коли у Львові повністю впровадять електронний квиток?

«Ми прописали поетапність впровадження і ухвалою сесії міськради це затверджено. Перший етап – «освіта пільговика», який практично вже завершився. На сьогоднішній день видали 195 тисяч пільгових карток «Леокарт». Другий етап – ми запускаємо безготівкову оплату, і це є проміжний, але дуже важливий етап. Із кожним маршрутом, який ми запускаємо по безготівковій оплаті, приходить виручка з перевезення, ми облікуємо повністю всі операції які відбуваються по маршрутах, відповідно вилучається готівка від водія, і водію ми зобов'язані платити прозору офіційну зарплату із нарахуванням єдиного соціального внеску, тощо. Цей процес спрямовує на цьому проміжному етапі детінізувати і зробити прозорою сферу перевезень в громадському транспорті. Також відточуються алгоритми – взаємодія водія і контролера, контролера і пасажира. Дуже багато задіяно складових, кожен етап потрібно враховувати і сказати точніше конкретні терміни неможливо».

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv опублікувало розмову з директором департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олегом Забарило. У ньому йдеться про проблеми з заторами, громадський транспорт, здорожчання вартості квитка та безготівкову оплату.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!