Що може бути на території Львівської кераміко-скульптурної фабрики і чому там досі нічого не роблять

4967 0
Митці побоюються, що територію фабрики можуть забудувати, проте місто запевняє, що там може бути виключно мистецький простір.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

В серпні у Львові відбувся воркшоп, на якому планували обговорити концепію розвитку Львівської кераміко-скульптурної фабрики, проте наразі не вдалося напрацювати жодних кроків, спільного плану дій немає. Про це повідомляв перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. 

«До нас звернулись представники різних середовищ митців щодо інформації ЛКФС. Вони хотіли знати, яка ситуація. Позиція міської ради однозначна: ЛКСФ має бути відроджено, там має бути мистецький простір. Ми домовилися провести спільну зустріч зі Спілкою художників, у власності якої є обʼєкт, і управляючою компанією. Ми всі бачимо, в якому все стані», – сказав він у коментарі Tvoemisto.tv

Зауважимо, що у серпні 2021 року виконавчий комітет ЛМР видав містобудівні умови і обмеження на нове будівництво впритул до території кераміко-скульптурної фабрики. На вулиці Мучній, 32 планують збудувати спортивно-оздоровчий комплекс з апарт-готелем, вбудованою підземною автостоянкою та трансформаторною підстанцією. Саме через це будівництво у місті тоді й заговорили про фабрику, побоюючись, що її забудують.

Проте у Львівській міські раді наголошують, що на Мучній,32 може бути виключно мистецький простір і жодної забудови. 

Директор фабрики та заступник голови Національної спілки художників України Ігор Гавришкевич вважає, що тут можна організувати великий мистецький центр. За його словами, дозволяє і площа, і місце розташування.

«Тут можна зробити, наприклад, галерею. Відвідувачі можуть спостерігати за роботою митців: як працює художник по металу, кераміст. Можна показати скульптури різних періодів. Від нас є вихід на Кайзервальд. Все це можна поєднати і організувати чудові екскурсії, могли б працювати гіди», – каже Гавришкевич у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Збережуть чи забудують. Що буде на території кераміко-скульптурної фабрики у Львові

Спілка художників уклала спеціальну концепцію щодо розвитку ЛКСФ, але для цього потрібні інвестори. Таких, які б зацікавились проєктом, поки що митці не знайшли. Богдан Гавришкевич вважає: якщо охочих вкладати кошти нема, долучитись фінансово могло б і місто. Художник упевнений, що приміщення у митців хочуть забрати і забудувати територію. За його словами, розвивати і втілювати свою концепцію у життя він не може ще й тому, що йому у цьому «заважають».

Гавришкевич скаржиться на компанію-управителя «Акрополь», яка займається фабрикою фактично від початку її заснування. Зараз Спілка художників хоче розірвати договір з управителем і навіть звернулася до суду, адже, каже директор ЛКФС, управитель не виконує покладені на нього обовʼязки. Він припускає, що саме такими методами занепалу фабрику намагаються забрати у Спілки художників.

Зауважимо, що Спілка художників у Львові мала чимало майна, яке втратила зі скандалами. Раніше у коментарі Tvoemisto.tv журналістка, правозахисниця та громадська активістка Ірина Юзик казала, що у 2014 році виявилося, що адвокат Ростислав Оленчин, який є власником «Акрополю», якимось чином привласнив собі майже усе майно Спілки художників. Згідно з розслідуванням, яке у 2014 році проводила журналістка, Спілка художників загалом мала кілька приміщень, а зараз на їхньому місці вже зовсім інші заклади.

Нагадаємо, що Національна спілка художників заснувала ТЗоВ «Львівська фабрика скла, кераміки та скульптури» у 2009 році, Ігор Гавришкевич є її керівником. Він каже, що формально майно кераміко-скульптурної фабрики перейшло до цього ТзОВ. Спілка художників найняла управителя свого майна – компанію «Актороль». Вона мала б допомагати митцям з юридичними нюансами, відстоювати право на пільги. Так, компанія «Акрополь» стала розпорядником майна фабрики. Земля під фабрикою належить місту. 

Раніше Tvoemisto.tv писало, що поблизу Шевченківського гаю, на вул. Мучній, 32, поряд із кераміко-скульптурною фабрикою, планують звести. Детальніше тут

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!