Скільки радянських пам'ятників демонтували на Львівщині та в якій громаді залишилось найбільше

1098 0
У деяких громадах люди проти знесення обʼєктів радянського часу.
ФОТО: ЛЬВІВСЬКА ОВА

ФОТО: ЛЬВІВСЬКА ОВА

Упродовж 2023 року у Львівській області знесли 289 памʼятників радянського часу,  ще 22 планують демонтувати. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич. 

«Коли ми тільки почали займатися цією справою, отримали список від департаменту архітектури облдержадміністрації, з якого було зрозуміло, що таких обʼєктів буде не менше 300. Насправді ж знайшли 311 і, думаємо, що будуть ще», – зазначила Анна Герич.

За її словами, найпроблемнішою є Лопатинська громада. Із 22 недемонтованих обʼєктів, саме 11 є на території цієї громади. 

«Вони не всі є памʼятками навіть. Але тут важко працювати з місцевою владою. Наразі тут навіть не має рішень не демонтаж. Ми вже не раз туди їздили», – сказала Анна Герич.

Читайте також: Хто і за які кошти зносить радянські пам'ятники на Львівщині

Серед проблемних також є Новороздільська громада. Тут демонтували усі памʼятники, лише в одному із сіл залишилась радянська скульптура жінки, яку вже перефарбували у вишиванку, стерли старий напис і причепили таблицю з фотографіями Героїв Небесної Сотні. Локацію назвали місцевим меморіалом.

«Там уже 4 громадські слухання відбулись, хоча закон і не вимагає слухань для цього», – пояснила Анна Герич.

На Сокальщині у селі Смиків знесли усі памʼятники, проте досі стоїть памʼятник радянському солдату, який прикривається дівчинкою і стела. За словами Анни Герич рішення на знесення вже є, проте староста одного із сіл громади протестує, аргументуючи, що на стелі є прізвище його дідуся, тож він не дозволить демонтовувати обʼєкт.

«У Жовківській громаді у селі Воля Висоцька є памʼятник Петра Несторова. Ми вже туди навіть їздили з конструктором із Політехніки. Цей памʼятник є аварійним, з нього вже частинами відпадають плити, тому його обовʼязково слід зносити».

На подвірʼї школи у Хирівській громаді (село Велика Сушиця) також ще стоїть радянська скульптура жінки. Однак тут, як зазначила Анна Герич спротиву немає, і обʼєкт демонтують вже найближчим часом. Крім того, демонтують також обʼєкти у селі Криве Радехівської громади, у двох селах на Дрогобиччині та в Івано-Франківській громаді.

Читайте також: Біля Львова демонтували ще два радянські пам'ятники

У Щирці і Перемишлянах є виявлені поховання, громада очікує дозволу Мінкульту на перенесення їх в інше місце. Загалом декомунізація відбувається за кошти меценатів, в обласному бюджеті кошти на це не передбачені.

Раніше Tvoemisto.tv поюснювало, що роблять із знесенимим пам'ятниками та як відбувалася декомунізація у Львові. Детальніше читайте за посиланням.

Тетяна Дзяма

__________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!