На реставрацію Собору святого Юра у Львові виділили майже 15 млн грн

1516 0
Необхідні кошти виділять з обласного бюджету.
Фото: Status Quo

Фото: Status Quo

На реставрацію та реабілітацію об’єктів комплексу Архикатедрального Собору Святого Юра у Львові виділять 14 млн 780 тисяч грн з обласного бюджету. За ці кошти планують впорядкувати територію подвір’я, відновити дзвіницю, браму та гаражі. Також завершать реставрацію Митрополичих палат та влаштують об’їзд північного і західного корпусів капітули. Таке рішення депутати Львівської обласної ради прийняли на сесії сьогодні, 30 вересня.

Кошти на реставрацію собору перепрофілювали у межах Програми соціально-економічного розвитку Львівщини. Раніше фінансування призначалося для капремонту з переплануванням у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, оскільки лікарня отримала на ці роботи державну субвенцію.

Читайте також: Від підземелля до небес. Що унікальне можна побачити в Соборі Святого Юра

Додамо, що Архикатедральний Собор Святого Юра у Львові є пам’яткою архітектури національного значення XVIII ст. Собор Галицької митрополії УГКЦ до побудови Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві вважався основною святинею українських греко-католиків. З 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Творцями собору є архітектор Бернард Меретин та скульптор Іван Георгій Пінзель, а заснував церкву Атанасій Шептицький. Будівництво тривало з 1744 до 1762 року.

Собор є частиною комплексу: барокового собору (1745–1770) з дзвіницею (дзвін з 1341), рококової з класицистичними портиками митрополичої палати (1761–1762), будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір'ї (1771) та мурів, що обводять капітульні будинки і митрополичі сади (1772).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!