Україна

США може розглядати можливість передачі Україні касетних боєприпасів. Що це змінить

819 0
Передачу можуть здійснити вже в липні цього року.
Фото: касетний боєприпас/Wikipedia

Фото: касетний боєприпас/Wikipedia

У Білому домі розглядають можливість передачі касетних боєприпасів Україні. Вони можуть стати частиною липневого пакету військової допомоги. Така інформація з’явилась на фоні контрнаступальних дій України на фронті. Про це повідомляє CNN, посилаючись на американських чиновників. 

«Це, без сумнівів, матиме значний вплив на полі бою», – зазначив американський чиновник для CNN.

Як зазначено в статті, Україна просила боєприпаси в США для західних ракетних систем та артилерії ще з минулого року, аби врівноважити нашу бойову міць з російською.

Зазначимо, що цей тип боєприпасів заборонений Дублінською конвенцією про касетні боєприпаси з 2008 року, проте станом на 2023 рік Україна не ратифіковувала цю конвенцію. 

Що таке касетні боєприпаси і чому вони можуть бути ефективними

Касетний боєприпас – це особливий вид авіабомби, яка вирізняється тонкими стінками. Вона складається з наконечника, корпусу, порожнистої форми-оболонки. Цю форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, мінами різного призначення (протитанкові, протипіхотні, запальні). В одному боєприпасі загальна маса такого небезпечного начиння може становити до 10 кг.

Одна касетна бомба може містити мінімум десять мін та дрібних деталей до них, які перебувають на спеціальних стінках-перегородках. Тобто в бомбі розміщується велика кількість маленьких бомб, які після детонації в повітрі висипаються та розсипаються по всій зоні ураження.

Існує кілька типів касетних бомб:

  • запалювальні – їх використовують для підпалу об’єктів, містять напалм або білий фосфор, протитанкові і протипіхотні елементи, саме такі касетні бомби під назвою «Хлібний кошик» Молотова були застосовані Радянським Союзом взимку 1939-1940 років;

  • протитанкові – авіабомби, перебувають всередині, мають кумулятивні боєголовки, які пробивають броню бронемашини чи танка;

  • протипіхотні – використовуються осколкові бомбочки, які розраховані на знищення м’яких (неброньованих) об’єктів;

  • мінувальні – мінні боєприпаси вибухають не відразу, а поводять себе як звичайні наземні міни;

  • протиаеродромні — розраховані на проникнення через бетон перед вибухом, щоб знищити чи значно ушкодити поверхню злітно-посадкової смуги;

  • хімічні – протягом 1950-1960-х років в Радянському Союзі розробляли касетні бомби для поширення хімічної зброї.

Читайте також: На Донеччині ЗСУ звільнили ще одне село

Зазначимо, що такий типу озброєння може бути ефективним проти незахищених російських укріплень та танків, але несе серйозну загрозу для цивільного населення, яке може під обстріл. Також є багато підтверджень того, що росія вже неодноразово використовувала такі боєприпаси проти України 

Додамо, що, за інформацією видання Foreign Policy, Туречинна таємно передавала Україні касетні боєприпаси, але посол цієї держави в Україні заперечив це. 

Нагадаємо також, що 24 червня Східне угруповання військ ЗСУ розпочало наступ на декількох напрямках одночасно.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!