Київ

Росіянин задля забудови під «мостом Кличка» почав знімати дах будівель «Мінеральних вод» - активіст

767 0
Російський бізнесмен з литовським паспортом хоче забудувати Володимирський узвіз.

У закинутих будівлях «Київських мінеральних вод», що на Володимирському узвозі, 4 та 6, поступово почав зникати дах. Про це повідомив активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов, який також розповів про цінність споруд, які опинилися під загрозою знесення.
 
Поки місто в особі Департаменту охорони культурної спадщини КМДА обіцяє продовжувати боротьбу в судах за збереження Володимирської гірки від забудови, російсько-литовський бізнесмен Дмитро Буряк хоче там спорудити ТРЦ з готелем.
 
«Боротися є дійсно за що! Ділянка під забудову – це будівлі першої черги централізованого водогону м. Києва, збудовані ще 1871-72 рр. Цілком унікальним є двоповерховий дерев'яний житловий будинок (на фото ліворуч) – це одна із небагатьох вцілілих дерев'яних будівель Центрального історичного ареалу м. Києва. Зараз на ньому поступово почав зникати дах, що недвозначно вказує на наміри забудовника», – зазначає Перов.
 
 
 
Також активіст вказує і на цінність споруди поруч – старий фільтр. Дмитро Перов нагадав, що місто вже має вдалі приклади реновації колишніх водопровідних споруд – у 2003 р. у будівлі водогінної вежі (1876 р.) та резервуару чистої води (1909 р.), розташованих у Хрещатому парку – там відкрили водно-інформаційний центр (Музей води).
 
«Втім, якщо забудовнику вдасться виграти вирішальний суд – лишимося і без Гірки, і без історії», – підсумував активіст Дмитро Перов.
 
 

Додамо, ТОВ "Етрекс", власником якого є уродженець Москви з латвійським паспортом Дмітрій Бурякдомоглося в суді рішення щодо видачі містобудівних умов та обмежень для забудови двох ділянок, які розташовані на схилах Дніпра Центрального історичного ареалу столиці – на Володимирському узвозі (будинки № 4 і № 6). Водночас проти такого рішення відразу виступила міська влада, яка пообіцяла продовжувати захист в суді.

Примітно, що видачу МУО через суд, окрім "Етрекс", домагається також ПАТ «Будівельні технології», яка також належить Будяку та має в оренді ще дві земельні ділянки за тими ж адресами. Загалом мова йде про п’ять ділянок загальною площею 1,51 га по вул. Володимирський узвіз, 4, 6 та у Центральному парку культури та відпочинку. Ділянки площею 0,22 га, 0,45 га по вул. Володимирський узвіз, 4 та 6, а також 0,09 га у Центральному парку культури та відпочинку під будівництво адміністративного будинку, готелю та розважального комплексу ТОВ «Етрекс» отримала в оренду у 2003-2004 роках. Ще дві ділянки 0,14 га та 0,61 га по вул. Володимирський узвіз, 4 до 2025-2026 рр перебувають в оренді ПАТ «Будівельні технології».

Як ми писали раніше, у цих спорудах було засноване перше у Києві акціонерне товариство для виготовлення штучних мінеральних вод. Пізніше підприємство оснастили паровим двигуном, який значно розширив перелік лікувальних процедур та асортимент продукції. Тут можна було скуштувати кумис, кефір, лимонад, скористатися лікувальними грязями з Одеси. Детальніше про унікальні споруди на Володимирському узвозі читайте у нашому матеріалі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!