Київ

Транспортні експерти прорахували ефективність нових з’їздів з Дарницького мосту. Що зміниться для киян

912 0
Від ранку 6 липня відкрили рух двома новозбудованими з’їздами Дарницького мосту.

Сьогодні зранку в Києві відкрили два з'їзди з Дарницького мосту на лівому березі міста. Тож тепер водії по виїзду з мосту зможуть з'їхати на Дніпровську набережну в бік мосту Патона чи Південного мосту. Які вплив матимуть нові з'їзди у загальній транспортній інфраструктурі Києва та чи зможе це розвантажити інші мости та зменшити час перебування киян в заторах, розповів директор компанії «ПроМобільність» та ексрадник заступника голови КМДА з питань розвитку транспортної інфраструктури Дмитро Беспалов.

За його словами, недозавантаженість Дарницького мосту найближчим часом має зменшитися через майже повноцінне підключення до вулично-дорожньої мережі Києва, водночас очікується спад трафіку й так на перевантаженого мосту Патона.

Як спрогнозували фахівці «ПроМобільність» версію транспортної моделі Києва на 2030 рік, нові з’їзди/заїзди з Дніпровської набережної на Дарницький міст у Києві матимуть наступний вплив на функціонування вулично-дорожньої мережі міста: попит на  Дарницький міст у напрямку лівого берега збільшується на 1,8%,  річна економія транспортних втрат складе 261,7 млн грн, а кількість викидів CO2 зменшиться на 1 500 кг на добу.

У випадку перекриття мостів через Дніпро у Києві було отримано наступні результати:

 – у випадку перекриття мосту Патона (на реставрацію), з’їзд з Дарницького мосту у напрямку Березняків приймає на себе велику частину транспортного потоку. З’їзд завантажується на 128%. Завдяки цьому річна економія від зменшення транспортних втрат сягає понад 1 174,0 млн грн, а щоденне зменшення викидів CO2 – понад 7 600 кг/добу.

 – при перекритті Південного мосту основне навантаження приймає з’їзд у напрямку Осокорків. Його завантаженість сягає 112%. У цьому сценарії річна економія на транспортних втратах складає понад 516,3 млн грн, а зменшення викидів CO2 – 3 870 кг на добу.

Зазначимо, Дарницький міст збудований у 2010 році, має три смугами у двох напрямках. Його почали зводити у 2004 році поруч із залізничним мостом. Друга черга будівництва через нестачу фінансування так і не буда проведена. Відсутність усього комплексу розв’язок та освітлення стали причиною того, що транспорт не може використовувати перехід на повну. У результаті виник дисбаланс транспортних потоків: сусідні мости через Дніпро значно перевантажені, тоді як Дарницький має суттєвий резерв пропускної здатності.
 
Причиною цьому були недобудовані з'їзди/заїзди на Дніпровську набережну. Понад 10 років міст перебував у стані довгобуду, пізніше його передали на баланс «Укрзалізниці», а добудувати повинен був Укравтодор. Втім жодних робіт компанії робити не планували, і в жовтні 2021 запропонувати закінчити довгобуд вирішила група компаній «Автострада», яка уклала контракт на спорудження двох з’їздів з мосту на Дніпровську набережну в межах програми «Велике будівництво».
 
Уже в листопаді 2021 року розпочали будівництво, яке планували завершити до кінця 2022 року, але цього не сталося через повномасштабну війну – роботи було зупинено на три місяці. Відновили будівництво у травні 2022 року.
 

Додамо, побудовані з'їзди з мосту стануть особливо актуальними для киян нині, коли сусідні мости через Дніпро (Південним рух обмежений та Патона) є значно перевантаженими.

Окрім цього, розв'язка відкриє з'їзд на Дніпровську набережну, що дасть можливість зручного сполучення правого берега та житлового масиву ПОХ (Позняки-Осокорки-Харківський).

Загалом, добудований міст стане важливим елементом транспортної інфраструктури Києва – забезпечить зручне та швидке сполучення між різними частинами міста та допоможе зменшити транспортні затори, особливо в часи пік.

Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!