Кількість загиблих від обстрілу Яворівського полігону зросла

16484 0
22 листопада пройшло судове засідання над обвинуваченим у коригуванні вогню по Яворівському полігону.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

22 листопада у Галицькому районному суді Львова відбулось чергове судове засідання щодо справи обвинуваченого в коригуванні обстрілу Яворівського полігону Олександра Косторного, на якому було присутнє Tvoemisto.tv.

На суді прокурор Андрій Никеруй представив звіт про наслідки обстрілу 13 березня 2022 року, який підготував керівник Національної академії сухопутних військ Павло Ткачук. Згідно з ним, в трагедії тоді загинуло 64 особи (раніше повідомляли про 61 загиблого), проте десятки все ще вважаються зниклими безвісти. Також внаслідок цього було нанесено шкоди орієнтовно на 136 млн грн. 

Захисник обвинуваченого Косторного, коментуючи цей звіт, сказав, що це неналежні докази, адже обвинуваченому не інкримінують відповідальність за людські жертви, тому це, за його словами, не стосується матеріалів кримінального провадження. 

«Не бачу причинно-наслідкових зв'язків між діями мого підзахисного і подіями, про які йдеться… Я не спростовую, що цього не було, але воно не має стосунку до матеріалів нашого кримінального провадження. Моєму підзахисному не інкримінують відповідальність за людські жертви. Ці докази допустимі, але неналежні. Досудове слідство не довело, що є зв'язок. Є лише припущення», – заявив адвокат Юрій Палєй. 

Також на цьому засіданні закінчили розгляд письмових доказів, які вилучили під час обшуків у підсудного. Серед багатьох доказів вини Косторного, які надав прокурор Андрій Никеруй, відмітили і чотири мобільні телефони. 

У відповідь на запитання судді Віктора Романюка про доцільність утримання у себе чотирьох телефонів, Косторний заявив: 

«Я взагалі не знаю, про що йдеться».

Додамо, що щодо більшості доказів прокурора захисник Юрій Палєй та підсудний вказували, що вони не мають відношення до справи, а також не містяться у обвинувальному акті. Також Косторний неодноразово вказував, що приналежність майна, зокрема квартир, про які мовилось у витягах з реєстру речових прав на нерухоме майно, нічим не доведено. 

Наступне засідання по цій справі відбудеться 13 грудня, де допитають неназваного суддею свідка.

Нагадаємо, що 13 березня окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. Загалом окупанти випустили понад 30 ракет, спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет збили в повітрі. Від обстрілів Яворівського полігону 61 людина загинула і ще 160 були поранені. Детальніше про це читайте тут.

За версією обвинувачення, на початку березня у месенджері Telegram Косторний надіслав двом представникам рф карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомий як Яворівський полігон – ред.) з нібито із позначеними місцями для ракетних ударів. Косторний своєї вини не визнає, каже, що надсилав не карту, а відкриту схему риболовно-мисливських угідь для свого друга,  щоб показати, де збирає гриби.

Оскільки чоловік вів листування на початку березня, тобто до внесення змін до статті 111 Кримінального кодексу, то йому інкримінують звичайну державну зраду (ч. 1 ст. 111 ККУ), а не такі дії в умовах воєнного стану. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Олександр Косторний – 71-річний львів'янин. За даними ресурсу «Миротворець», майор КДБ у відставці 1990 року, до цього закінчив Вищу школу КДБ імені Дзержинського у москві. Також двічі до Львівської міськради у 2006 та 2010 роках, а також до Верховної ради у 2006. Окрім цього, з 1990 року очолював «російське товариство ім. О. Пушкіна», яке діяло у російському культурному центрі Львова, проте цей осередок «руского міра» закрили у 2017 році. 

Володимир Федорович
Фото автора
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!