Суд розглядає справу коригувальника вогню по Яворівському полігону, де загинули 50 військових

4573 0
Підсудний винним себе не вважає. Він стверджує, що насправді надсилав товаришу схему території, де він збирає гриби.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

У пʼятницю, 21 жовтня, Галицький районний суд почав розгляд справи Олександра Косторного. 73-річного експрацівника КДБ підозрюють у держзраді та передаванні даних російським спецслужбам. Зібрана інформація допомогла військам рф коригувати вогонь по Яворівському полігону у березні 2022 року. 

Джерело: Суспільне

На лаві підсудних у Галицькому районному суді опинився 73-річний Олександр Косторний. За даними досудового розслідування, у березні чоловік коригував вогонь по Яворівському полігону. Він надіслав дані напередодні російських обстрілів у березні. За даними СБУ, тоді загинуло 50 військовослужбовців.

Читайте також: СБУ викрила чоловіка, який коригував вогонь по Яворівському полігону

«Встановлено, що обвинувачений на замовлення російських спецслужб та представників країни-агресора, використовуючи власний телефон, надіслав інформацію про місця розташування військових об’єктів, переміщення Збройних сил України, а також інші об’єкти критичної інфраструктури, надаючи таким чином допомогу у проведенні підривної діяльності проти України», – каже прокурор Андрій Никеруй.

Підсудний винним себе не вважає. Він стверджує, що насправді надсилав товаришу схему території, де він збирає гриби.

«Мій товариш попросив для своїх знайомих! Для своїх знайомих і все, де я збираю гриби. Я йому вислав», – каже обвинувачений Олександр Косторний.

За версією прокурора, він надіслав точні локації з позначками на карті.

«Обвинувачений надсилав карту-схему відповідної місцевості, на якій було позначено відповідні об’єкти, по яких можуть здійснюватися обстріли», – каже Андрій Никеруй.

Під час засідання захист заявив про відвід прокурора. Для того, щоб сторона обвинувачення мала можливість ознайомитись із заявою, суддя оголосив перерву у засіданні. Наступний розгляд справи відбудеться 17 листопада. Якщо ж вину підсудного доведуть, йому загрожує позбавлення волі терміном від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 13 березня, окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет збили в повітрі. Детальніше тут.

Через ракетний обстріл полігону загинув полковник Олег Ящишин. Серед інших загиблих офіцер Кирило Вишиваний, брат якого Василь Вишиваний поліг в боях з окупантами на сході України, а також мешканець села Верхня Білка, що поблизу Львова, Богдан Лазар.

Антоніна Костик
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!