Київ

У ДОКС розкритикували подані Перовим документи на повернення Будинку Замкова охоронного статусу

599 0
У ДОКС заявили, що подана документація не відповідає вимогам
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Київський активіст-пам’яткоохоронець Дмитро Перов подав документи для повернення статусу памʼятки Будинку Семена Замкова. Про це повідомили у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

Там зазначили, що Департамент відкритий до співпраці з громадою, та подана документація опрацьовується, але вказали, що зазначена будівля наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.07 № 662/0/16-07 визнана такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Водночас у відомстві Марини Соловйової заявили, що подані документи мають недоліки і потребують доопрацювання.

Так, за заявою ДОКС, історична довідка, щодо будівлі, за підписом доктора архітектури Олени Олійник містить ряд недоліків в частині визначення автентичності, цінності, року спорудження тощо.

«На сьогодні вона не відповідає вимогам Порядку обліку об’єктів культурної спадщини, затвердженого наказом Міністерства культури України від 11.03.2013 № 158, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.04.2013 за № 528/23060 (у редакції наказу Міністерства культури України від 27.06.2019 № 501, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.08.2019 за № 941/33912)», - стверджують у Департаменті.

Окрім того, як наголошують у ДОКС, довідка містить ряд недостовірних даних: зокрема щодо будинку на вул. І. Франка, 26-а (сучасна адреса – вул. Франка, 26-В).

«Станом на сьогодні даний будинок (чотириповерховий, на цокольному напівповерсі, мурований, у плані Т-подібний, розташований у глибині ділянки) на обліку, як пам’ятка або об’єкт культурної спадщини не перебуває та не перебував», - зазначили у відомстві.

Сумнівною також у ДОКС назвали наведену в історичній довідці інформацію щодо проживання саме у будинку на вул. І.Франка, 26 родини Отто Шмідта.

Нагадаємо, у грудні минулого року стало відомо, що будівлю позбавили статусу пам’ятки, а земельна комісія Київради підтримала передачу ділянки під будівлею в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест». Будівельники зняли з даху будівлі оригінальні перекриття, та надбудовують ще один поверх.

Київські активісти-пам’яткоохоронці намагаються завадити «реконструкції», що спотворює первинний вигляд будівлі. Ще на початку будівельних робіт небайдужі кияни звернулися до правоохоронців, які склали протокол про адміністративне порушення, оскільки роботи проводилися без дозвільної документації.

При цьому, як заявив адвокат компанії-забудовника, на початку лютого вже проти самого Перова відкрили кримінальне провадження за перешкоджання реконструкції.

Додамо, що компанія «Рент Менеджмент Інвест» належить Сергію Коровченку – чоловікові власниці відомої в Києві будівельної компанії «Столиця Груп» Влади Молчанової.

Щоб врятувати будинок, активісти звернулись до Київради із петицією, в якій вимагають повернути йому статус пам’ятки історії.  Звернення вже набрало необхідну кількість підписів.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!