Київ

У комісії Київради пояснили, чому перейменовувати Виноградний провулок на честь Монастирського погана ідея

1424 0
Назви вулиць і провулків історичної місцевості Липки відносяться до одних із найстаріших київських назв і мають виняткову цінність
Денис Монастирський. Фото з відкритих джерел

Денис Монастирський. Фото з відкритих джерел

Виноградний провулок на київських Липках не є нейтральною назвою, а пропозиція про її перейменування внесена поза встановленими процедурами. Про це розказав член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

5 червня у застосунку «Київ Цифровий» розпочалось обговорення пропозицій з перейменування ще трьох об’єктів у місті. Серед них і пропозиція переменувати Виноградний провулок на честь загиблого внаслідок авіакатастрофи міністра МВС Дениса Монастирського. Мартиненко-Кушлянський наполягає, що ці пропозиції, винесені на голосування киян, були подані в обхід будь-яких чинних наразі процедур і не розглядались жодною з наявних на сьогодні у місті експертних топонімічних комісій. Процес їхнього проходження не регулюється жодним рішенням Київської міської ради.

Історик нагадав, що на сьогодні для перейменувань будь-яких об’єктів міста Києва існує дві процедури: загальна і спеціальна (або, як її ще називають – «військова»). Спеціальна процедура поширюється на об’єкти, назви яких пов’язані з державою-агресором та підлягають знеросійщенню. Для розгляду питань за спеціальною процедурою Київрадою у травні-2022 була створена експертна топонімічна комісія на чолі Олександром Алфьоровим.

Натомість для перейменування будь-яких інших об’єктів у місті, назви яких не пов’язані з росією та її культурою, з 2013 року існує чітко прописана Київрадою загальна процедура, у рамках якої будь-які пропозиції перейменувань мають спершу розглядатись спеціальною Комісією з питань найменувань при Київському міському голові, яка також є експертним органом, але включає, на додачу, ще і представників депутатських фракцій Київради.

Мартиненко-Кушлянський  підкреслює, що питання, винесені на обговорення у КЦ, жодним чином не пов’язані з росією, а, отже, мали б розглядатись за загальною процедурою.

«Але, як член Комісії з питань найменувань, маю сказати, що ці пропозиції Комісією не розглядались, жодних фахових рекомендацій по них ніхто не давав. Їхня поява на голосуванні у КЦ є не результатом експертного обговорення, а наслідком політичної доцільності, якою, з огляду на наростаючі тенденції, міська влада Києва, схоже, вирішила замінити як офіційну процедуру з фаховою експертизою, так і думку громади», - наголосив він.

Істрик пояснює, що назви вулиць і провулків історичної місцевості Липки відносяться до одних із найстаріших київських назв і мають виняткову цінність для розуміння історичного розвитку і становлення цієї частини міста.

«Липки у давнину були власністю Києво-Печерського монастиря і на цій території містились монастирські угіддя – зокрема, шовковичний і виноградний сади. Згодом, вже у першій половині ХІХ ст., розпочалось освоєння містом цієї території. Обидва сади, а разом з ними і липовий гай, були вирубані, а на їх місці прокладені вулиці – саме так, ви не помилились, це Липські вулиця і провулок, вулиця Шовковична та… Виноградний провулок. Ці назви зовсім не є «нейтральними». Вони є живим зв'язком міста з його минулим», - розказав він.

Мартиненко-Кушлянський  закликає киян проголосувати у застосунку «Київ цифоровий» проти перейменування провулку Виноградного.

«Окремо наголошую: ця позиція не спрямована проти увічнення пам’яті Дениса Монастирського. У нас є всі можливості гідно вшанувати Дениса у Києві – якщо, звісно, не буде політичного втручання у процес», - додав він.

Нагадаємо, в застосунку «Київ Цифровий» до 18 червня триватиме опитування щодо перейменування ще 3 топонімів міста.

Так, пропонується перейменувати провулок Виноградний у Печерському районі на провулок Дениса Монастирського та вулицю Електротехнічну в Деснянському – на Героїв Енергетиків.

Також, враховуючи пропозицію Посольства Литовської Республіки в Україні, мешканці можуть підтримати повернення назви вулиці Німанської до литовського варіанту назви річки – Нямунаську.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!