Київ

На столичній Оболоні Московський патріархат хоче збудувати храм разом із ЖК

1803 0
На перетині вулиці Прирічної з Оболонською набережною може з'явитися новий ЖК.
Свято-Покровський храм УПЦ МП. Фото: Вікіпедія

Свято-Покровський храм УПЦ МП. Фото: Вікіпедія

На Оболоні в Києві місцева релігійна громада УПЦ МП хоче побудувати так званий «багатофункціональний комплекс» за адресою вул. Прирічна, 5-А. Допомогти «московським церковникам» у реалізації цього проєкту хочуть компанії з орбіти корпорації «ДБК-Житлобуд», співвласником якої є ексдепутат Київради, голова Будівельної палати України Петро Шилюк. 

До складу комплексу, крім храму і монастиря, планується також включити житлові будинки - за різними даними, від однієї до шести багатоповерхівок. Про плани будівництва 16-поверхового ЖК, які належать УПЦ Московського патріархату, розповів ескперт з містобудуванння Георгій Могильний. Інформація про це спливла після відкриття доступу до Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ), який був закритим з початку введення воєнного стану в Україні, і одразу ж розлетілась районними пабліками.

У ЄДЕСБ щодо забудови ділянки прописано наступне: «Будівництво Свято-Покровського храму, воскресної школи, столової для малозабезпечених, странно-приїмчиського готелю та інших приміщень у складі релігійного багатофункціонального комплексу». При цьому під «іншими приміщеннями» (класифікаційний код 1122.2) мається на увазі «Будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, індивідуальні».

Поки «московським церковника» не вдалось реалізувати свої плани. 2 лютого 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) відмовила у видачі дозволу на реалізацію цього проекту (будівництво I черги релігійного багатофункціонального комплексу (БФК) на вул. Прирічній, 5-А (Оболонський район). Причина - на даній землі не можна зводити житло, а також тому, що проєктна документація цього будівництва не була погоджена органами охорони культурної спадщини. Згідно з Генпланом Києва, за функціональним призначенням ця ділянка відноситься до території громадських будівель та споруд. Втім, відмова не означає остаточного відхилення проєкту - такий дозвіл ще можуть видати.

Примітно, що інформація про об'єкт будівництва сильно різниця в документах «московських церковників» і висновках Державної інспекції архітектури та містобудування. В першому випадку мова йде по 16-поверховий будинок з 3-х корпусів, а у другому - про цілих 6 будинків. 

Дозвіл на проєктування I-ої черги релігійного БФК було погоджено містобудівними умовами та обмеженнями (МУО), які Департамент містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації (КМДА) видав 10 вересня 2021 року. Саме ці МУО замовники будівництва вказали як підставу для отримання дозволу на будівництво від ДІАМ. У даних МУО не було нічого сказано про те, що на вказаній ділянці можна проєктувати будівництво житла. Наразі МУО не є скасованими.

Земельна ділянка, площею 2,59 га, належить територіальній громаді Києва і з липня 1998 року використовується на праві постійного користування релігійною організацією «Релігійна громада Української православної церкви (УПЦ) на честь Покрови Божої Матері у Мінському районі Києва». Замовниками будівництва релігійного БФК виступають вищезгадана релігійна організація і ТОВ «ДБК-Партнер», а генеральним підрядником – ТОВ «ДБК-Моноліт».

За даними аналітичної системи Youcontrol, обидві компанії входять до корпорації «ДБК-Житлобуд», яка об'єднує близько трьох десятків компаній, що «забезпечують повний цикл будівництва». Почесним президентом та співвласником цієї корпорації є президент Будівельної палати України Петро Шилюк - депутат Київради декількох скликань (8-му скликанні був членом фракції «Єдність» нині покійного Олександра Омельченка) та ексочільник ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (2006-2009 роки). 

Головою «Релігійної громади Української православної церкви на честь Покрови Божої Матері у Мінському районі Києва» є Микола Терещук. Він же є настоятелем вже збудованого Храму Покрови Божої Матері на вул. Прирічній, 5-А.

Нагадаємо, кияни створили петицію із закликом зупинити незаконне будівництво храму московського патріархату на Троєщині.

Як повідомлялось, у Києві з початку великої війни лише два храми із понад 200 перейшли до Православної церкви України. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!