Київ

У Києво-Могилянській академії розгорівся конфлікт через заборону вживати російську мову. Що відомо

1712 0
У закладі керівник одного зі студентських об'єднань принципово спілкувався російською та розпалював ворожнечу на мовному ґрунті.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

У столичному закладі на ґрунті мовного питання розгорівся скандал між двома студентськими організаціями. Одна з них зайняла таку позицію, що її можна кваліфікувати не лише як порушення Правил внутрішнього розпорядку НаУКМА щодо невикористання в університеті студентами, викладачами та адміністрацією російської мови, а й статтями Кримінального кодексу України. Про інцидент у закладі розказали проукраїнські учасники студентського об'єднання «Український студент», який діє при університеті.

У студоб'єднанні кажуть, що до них звернулися колеги з приводу ситуації, яка виникла в межах СО «Tempus» – її керівник Павло Русскіх активно використовував російську мову в процесі роботи студентської організації, зокрема в онлайн-чаті спільноти. На це відреагували україномовні члени організації, які зробили зауваження та нагадали своєму голові про Правила внутрішнього розпорядку закладу, попросивши їх дотримуватися. Втім за це їх виключили з організації та проігнорували питання.
 
Зауважимо, відповідно до п. 3.5. Правила внутрішнього розпорядку 2023 НаУКМА, в НаУКМА заборонено спілкуватись російською (мовою країни-агресора) працівникам та здобувачам освіти.
 
Письменник Остап Українець називає Павла Русскіх «заслуженим російськомовним НаУКМА, котрий від першого курсу хіба не зубами захищав право говорити російською в СО».
 
«Українська як єдина мова спілкування була прописана в статуті, вигнав [прим. – Павло Русскіх] з іншої СО людей, котрі вказали на неприпустимість використання російської в робочому чаті. О ні, в Могилянці обмежують спілкування російською, жесть, жах, дискримінація. І от вам дискримінація за цією позицією. Але дискримінують чомусь знов україномовних», – пише письменник.
 
Письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой теж відреагувала на цю ситуацію та дещо внесла ясності.
За її даними, окрім виключень членів з організації й з усіх чатів керівник СО Павло Русскіх почав прикриватися "російськомовними українцями":
 
«Знаєте, що зробив москвоязикий Голова цієї організації? Він вчинив як типовий московит. Тупо виключив цих членів з організації і з усіх чатів. Знаєте, чим прикрився? Мальчікамі в окопах. Там тоже ваюют москвоязичниє. Ну і почалася байда з «равниє права», «уваженіє лічності» і.т.д. Ще й винними тих студентів зробив», – пише Лариса Ніцой у своєму пості.
 
У студентському об'єднанні «Український студент» вже звернулися до адміністрації НаУКМА з проханням звернути увагу на цей прецедент та вжити відповідних заходів.
 
«Ми вважаємо злочинним поширення російського наративу про двомовність та існування «русскоязычних украинцев». Не менш несправедливим є ставлення до спудеїв та спудейок, які намагалися донести хибність відповідних думок, а в результаті були просто виключені з СО», – наголошують в об'єднанні та додають скріншоти повідомлень представника СО «Tempus».  
 

 

Нагадаємо, згідно з новою нормою у Правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА студенти, викладачі та адміністрація не використовуватимуть російську мову у закладі, нововведення одноголосно підтримали на Загальних зборах колективу академії.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!