У ЛОВА пропонують зменшити фінансування на розвиток освіти з 80 до 18 млн грн

725 0
На 2024 рік не передбачено фінансування дошкільної освіти, премій для обдарованих дітей.
Умовне фото

Умовне фото

Департамент освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації представив Програму розвитку освіти регіону у 2024 році. Порівняно із 2023 роком фінансування пропонують зменшити з 80 до 18 млн грн. Комісія з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради не погодилась із таким рішенням і повернула Програму на допрацювання. Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.

Сума зменшилась, зокрема, через те, що на 2024 рік не передбачено фінансування дошкільної освіти, премій для обдарованих дітей, тих, хто бере участь у конкурсах, для облаштування кабінетів захисту України, для уроків національно-патріотичного виховання і на проведення патріотичної гри «Джура». 

Також втричі зменшено фінансування програми «Освітній Еверест» – не передбачено коштів на формування матеріальної бази проєкту «Нова українська школа», на оздоровлення учнів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування тощо.

«Якщо у 2022 році на програму виділялося 46 мільйонів, а на 2023 рік – понад 80 мільйонів, то на цей рік фінансування складе тільки 18 мільйонів гривень. Відчуття, що освіту порізали дуже сильно і від таких цифр опускаються руки. Є напрацювання, які треба продовжувати, є багато програм, які були прийняті до 2025 року. Ситуація критична і як з неї виходити, як пояснити це дітям і вчителям, незрозуміло», – зазначив депутат Іван Стецькович.

Комісія також звернулася до виконавчої влади з проханням підготувати інформаційну довідку з переліком критеріїв, згідно з якими відбулося зменшення фінансування освітньої програми.

Нагадаємо, у Львові планують трансформувати школи. Вже наступного року відбудуться перші зміни, аби навчальні заклади, які захочуть отримати статус гімназії чи ліцею, не набирали дітей до перших класів. Загалом до 2027 року мережу закладів освіти поступово перетворять на три ланки: початкова школа, гімназія і ліцей. Відтак у центрі міста планують облаштувати профільні ліцеї.

Також додамо, що цьогоріч більшість школярів Львівської міської територіальної громади матимуть зимові канікули з 25 грудня. Хто і скільки відпочиватиме читайте тут.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!