У Львові мозаїка біля «Винниківського ринку», яку суд дозволив виключити з переліку, знову під охороною

1296 0
Усі мозаїчні твори мистецтва, які є в переліку, є під охороною від руйнувань.
Фото: Westnews.info

Фото: Westnews.info

У Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування. Зокрема, йдеться про мозаїчне панно на стіні «Винниківського ринку», що на вул. Солодова, 4 – Личаківська, 51, яке раніше суд дозволив виключити з цього переліку.  Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Маріанна Мороз у коментарі Tvoemisto.tv пояснила, чому важливо, аби мозаїки зазначалися у переліку.

Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов ПП «Галицький шлях», яке належить депутату Львівської міської ради Олексію Різнику, і постановив виключити з охоронного переліку панно на стіні «Винниківського ринку» через неправильну адресу. Тому Львівська міська рада оновила перелік мозаїчних творів з уточненням актуальних адрес.

Перелік мозаїчних мистецьких творів у місті Львові не змінювався з 2019 року, але 22 червня його доповнили та внесли технічні корективи. Йдеться про мозаїку на стіні будинку, яка примикає до головного входу на «Винниківський ринок». На ній зображено двох жінок, які тримають сніп колосків і книгу, поруч також викладений орнамент.

«У постанові суду зазначили, що проблема була в не точній адресі. Митці описують пам’ятку, фотограф його фіксує. Не завжди є інформація про формальну юридичну адресу, тому трапляються описки. Усі помиляються, але ми в оновленому переліку внесли всі корективи», – зазначила Маріанна Мороз.

Читайте також: У Львові оновили перелік мозаїчних творів. Додалися чотири адреси

Орган охорони культурної спадщини місцевого рівня може вживати засобів щодо захисту об’єктів культурної спадщини, одним з них є формування переліків. Тобто усі мозаїчні твори мистецтва, які є в переліку, є під охороною від руйнувань.

Нагадаємо, що раніше «Дари Львівщини» звернулась із позовом до виконавчого комітету Львівської міськради, аби виключити мозаїку на будинку біля «Винниківського ринку» з-під дії рішення виконкому, яке приймали для захисту мозаїчних творів від руйнування. Після зміни власника ринку, позивачем став уже «Галицький шлях». За словами представників компаній, включення мозаїк до списку нібито «створює додаткові обов’язки» для них як для власників будівель магазинів. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!