У львівському парку «Цитадель» зріжуть понад 400 дерев. Фото, відео

4202 0
Ще для близько 300 дерев мають провести санітарну обрізку.
Фото: Твоє місто/Марта Байдака

Фото: Твоє місто/Марта Байдака

У межах парку «Цитадель» у Львові почали вирубувати та проводити санітарну обрізку дерев, які є непридатними та ушкодженими. Загалом до кінця зими тут планують зрізати 428 дерев і ще для близько 300 – провести санітарну обрізку. Про це під час стріму на Тvoemisto.tv повідомив підрядник робіт ФОП Володимир Чешинський. Проте мешканці, які живуть неподалік парку, категорично проти вирубки.

«Цитадель, яка є пам’яткою архітектури, буде без дерев. Ми вже неодноразово зверталися на Гарячу лінію Львова, але відповіді жодної не отримали. Локація, де зрізають дерева, починається зі спуску на вул. Коцюбинського. Гнилі дерева, які є при вході у «Цитадель», вже чотири роки мічені, але до них нікому нема діла. Більшість дерев зараз зрубують здоровими», – каже мешканка Олена Пастушенко.

Читайте також: Чи безпечно гуляти у парках Львова та як змінилося вуличне озеленення. Фото, відео

Ще одна мешканка – Галина Безугла – додає, що особисто висадила тут 15 дубів і знає майже кожне дерево. Їй не зрозуміло, чому вирубують дерева з могутніми кронами та пояснюють, що вони хворі. Проти усіх робіт із вирубування дерев також категорично проти місцева мешканка Уляна Добуш. Перш ніж виконувати всі роботи, вона вимагає надати мешканцям усі документи, де було б зазначено, які конкретно дерева вирубають і що планують натомість висадити.

«Якби ми за всі роки спостерігали, що місто висаджує нові дерева, то не мали б претензій. А зараз ця зона може стати пустелею. Деяким деревам тут близько 100 років. Якщо все масово вирубають, боїмося, що тут можуть «вирости» забудови», – каже Галина.

Садівниця Галицького району Оксана Софіянчук зазначає, що спеціальна комісія, куди входили представники міської, обласної екологічної інспекції та райадміністрації, вперше за багато років обстежила дерева у парку «Цитадель» і їхній стан є катастрофічним. Тут роками нічого не зрізали, водночас були навіть випадки, коли дерев падали і внаслідок чого були жертви серед людей. Зараз, за її словами, такі роботи саме на часі.

Перше обстеження відбулось минулого року, продовжує садівниця, але можливості зрізати дерев не було. Цього року комісія пройшлася тут ще раз, дописала решту насаджень, які стали ушкодженими. За словами підрядників, зрізають дерева частинами – почали із тих, які найнебезпечніші і несуть загрозу для людей, машин чи майна. Зокрема, зрізають поблизу дитячого садка.

Читайте також: Пошкоджені дахи і підтоплені вулиці. Наслідки негоди у Львові

Як зазначив представник підрядної компанії Назар Процакевич, почали з боку вул. Вітовського, вул. Коцюбинського і до кінця року мають зрізати усі з 428, які погодили. Як додав підрядник Володимир Чешинський, тендер був оголошений на 3,5 млн грн, а кінцева вартість становить 2,890 млн грн.

Більшість дерев, які вже зрізали чи ще планують, за словами садівниці, – зігнили зсередини, їхні гілки уражені омелою, хоча на вигляд вони можуть бути здоровими, мати зелену крону. Часто у кору проникає вода, яка взимку замерзає, а навесні і влітку тане, через що й дерево пошкоджується.

Читайте також: У Львові планують підлікувати низку дерев у парку Івана Франка

Вона зазначає, що висадка нових дерев обов’язково буде, проте наразі держказначейство блокує всі кошти на закупівлю саджанців. Наприклад, замість кленів ясенолистих, які зрубали, планують клени польові, більш витривалі. Забудови, запевняють, тут не буде.

Нагадаємо, що про те, як у Львові змінилося вуличне озеленення, читайте та дивіться тут.

Ольга Шведа

Фото та відео Марти Байдаки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!