У Львові в громадському транспорті працює контроль під прикриттям. Що це означає

1402 0
Це має покращити якість обслуговування, комфорт та безпеку для пасажирів.
ФОТО: UNSPLASH

ФОТО: UNSPLASH

З січня у громадському транспорті Львова під виглядом звичайних пасажирів працюють контролери ЛКП «Львівавтодор». Про це повідомили у підприємстві. 

Таємні контролери – це залучені до «секретної місії» працівники відділу контролю підприємства, головним завданням яких є документування порушень з боку водіїв та пасажирів. Вони одягнені в цивільний одяг, а не добре впізнавану форму з шевронами, тож завдяки цьому не відрізняються від звичайних пасажирів та спостерігають і документують реальну картину – хто з водіїв чемно видає квитки за готівковий проїзд, а хто – зловживає, які пасажири сумлінно оплатили за проїзд, а які – їдуть «зайцем». Їх ніхто не бачить, але вони все тримають під контролем. Це робить контроль більш ефективним та сприяє підвищенню відповідальності, як серед водіїв, так і пасажирів. Це має покращити якість обслуговування, комфорт та безпеку для пасажирів.

Читайте також: Леокарт. Де придбати, скільки коштує і як поповнити баланс

Вони не просто фіксують порушення водіїв, вся зібрана інформація передається для реагування спершу перевізникам для проведення відповідної роботи з водіями, а далі – в управління транспорту та департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міськради – для забезпечення контролю за усуненням зловживань.

Наразі таємний контроль задокументував такі основні типи зловживань з боку водіїв:

  • невидача водіями квитків пасажирам при оплаті. Задокументувавши кілька таких випадків контролери викликали представників поліції, які склали на водіїв протокол за  ст. 51 КУпАП, адже отримання грошей водієм та невидачу квитків підлягає під ознаки адміністративного правопорушення за цією статтею.

  • водії просять пасажирів повернути квитки при виході з транспорту та потім повторно видають ці старі квитки;

  • водії друкують квитки наперед, внаслідок чого квитки стають недійсними при «зміні кола».

  • водії не зупиняються на зупинці або на вимогу;

  • водії розмовляють по телефону під час руху, що впливає на безпеку руху;

  • куріння в салоні під час руху.

Загалом від 26-29 січня.2024 року зафіксовано майже чотири десятки фактів порушень водіями. Одне з найпоширеніших порушень, яке фіксують таємні контролери, – коли водії забувають видати пасажирам квитки з QR-кодом.

Читайте також: За місяць у Львові виписали понад тисячу штрафів пасажирам

«Робота таємних контролерів спонукатиме відповідально ставитися до своїх обов’язків. Адже прозорий облік оплат – не тільки покращення якості транспорту та якості послуг перевезення, це також прозора сплата податків, а відповідно – підвищення обороноздатності країни. Що важливо для водіїв – прозорий облік оплат дозволить підприємствам-перевізникам збільшити водіям офіційну зарплату», – йдеться у повідомленні. 

Зазначимо, якщо пасажири їдуть без квитка, то таємний контроль викликає контролерів у спецформі, які намагаються оперативно прибути на місце для документування факту і накладення штрафу. 

Детальніше про те, які зміни в громадському транспорті заплановані на 2024 рік, чому зросла вартість проїзду, як можна проаналізувати свої поїздки і куди звертатися зі скаргами, читайте в інтерв’ю із директором департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олегом Забарилою.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!