У Львові вдалося зберегти історичні сходи з музею Шухевича, який зруйнували росіяни

659 0
На цих сходах Роман Шухевич дав свій останній бій та відстрілювався від чекістів.
фото: лмр

фото: лмр

У Львові вдалось зберегти історичні сходи з музею Романа Шухевича, який зруйнувала російська ракета 1 січня. Про це повідомила пресслужба ЛМР.

За словами працівників музею, саме на цих сходах головний командир УПА Роман Шухевич дав свій останній бій та відстрілювався від чекістів. Сходи вдалося відкопати та зберегти. Зараз комунальники продовжують розбирати завали та передають цінні речі музейникам.

Читайте також: Чому Музей Шухевича насправді НЕ знищено

Нагадаємо, що унаслідок обстрілу Львівщини 1 січня окупанти знищили музей Романа Шухевича та пошкодили будівлю університету в Дублянах. Львівська обласна прокуратура розпочала досудове розлідування злочинів. Натомість бронзове погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського зазнало лише незначних ушкоджень. А з-під завалів дістали вигоріле фортепіано, на якому грав командир УПА. У середу, 17 січня, під час обговорення концепції відновлення музею генерал-хорунжого УПА  Романа Шухевича вирішили, що необхідно якнайшвидше відновити зруйнований ворогом музей у тому стані, в якому він існував до знищення, та терміново законсервувати збережені артефакти. 

Додамо, про те, що б на це сказав сам командир; яким його пам’ятає донька; чому вона досить довго вважала себе радянською людиною і як дізналася, ким був її батько; як, попри переслідування, родина Шухевичів урятувала єврейську дівчинку; чому навіть у часи незалежності Україна не віддає належної шани своїм героям, Tvoemisto.tv розповіла пані Марія Трильовська-Шухевич, донька командарма Української повстанської армії, та Філіп Шухевич, який народився в Бельгії, але останні 30 років живе в Україні в інтерв'ю.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!