Олександра Сербенська про знищення української мови та яким у Львові бачать відновлений музей Шухевича. Підсумки доби

769 0
Нині 2 березня та 738 доба героїчного протистояння агресії рф.
Фото:radiosvoboda

Фото:radiosvoboda

Акцент дня: У Львові розповіли, яким бачать відновлення музею Шухевича. В управлінні архітектури та урбаністики ЛМР наголосили, що важливо зберегти автентичні елементи будівлі, зробити простір інклюзивним та облаштувати благоустрій території поруч.

На цю ж тему:  5 березня у Львові вшанують пам’ять головного командира УПА Романа Шухевича.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 82 бойових зіткнення, найбільше на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, відповідно 29 і 24. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 14 районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Уражено 3 артилерійські засоби, 3 пункти управління та 3 ворожих склади боєприпасів.

Уночі російські окупанти вчергове атакували Україну – задіяли 17 БпЛА типу «Shahed». Силами протиповітряної оборони України 14 ударних БпЛА було знищено.

Читайте також: Канада готова відправити в Україну військовослужбовців для небойових дій. Зокрема, йдеться про тренування українських військових.

Та: Як і кому у Львові виплачуватимуть 50 тисяч гривень за контракт із ДШВ чи морською піхотою. Допомогу зможе отримати кожен, хто підписав контракт з цими військовими частинами, та є мешканцем Львівської міської тергромади, у томі числі внутрішньо переміщені люди, які є на військовому обліку на території громади.

Тема дня: «Це диво, що вона збереглася». Олександра Сербенська про те, як нищили українську мову. Першого березня відома львівська мовознавиця Олександра Сербенська святкує своє 95-річчя. Її вітають колеги з університету, сотні студентів факультету журналістики, яких вона навчала української мови. Саме про мову, її роль в здобутті Незалежності була три роки тому наша розмова з нинішньою ювіляркою. Отож усе почалося з мови та людей. Без них не було б нічого. Без тих, хто не тільки мріяв про незалежність, говорив українською, а й всіляко її возвеличував. Напередодні Дня Незалежності Тvoemisto.tv провело опитування серед читачів, без чого б, на їхню думку, не було б незалежної України. Майже усі у відповідях зазначили, без наших сильних свідомих людей та мови. Попри цинізм і ницість комуністичної доби, за переконанням відомої львівської мовознавиці Олександри Сербенської, українська мова вижила.

Ключові події:

1. Польські фермери припинили пропуск усіх вантажівок на пункті перетину кордону. Йдеться про Шегині.

Читайте також: У Міненерго повідомили, чи підвищуватимуть тарифи на електрику. Наразі не провдиться жодної підготовки чи розрахунків.

Та: Київ отримав 1,5 млрд грн міжнародної допомоги на відновлення енергооб’єктів. Ідеться, зокрема, про обладнання для відновлення генеруючих комплексів і техніку для безперебійного енергопостачання.

А також: У Львові запрацює почесне консульство Словацької Республіки. Очолить його Юрій Переста;

2. У Львівські опері прокоментували інцидент із працівниками, які не повернулися з-за кордону. Cтало відомо, що Юлія Михаліха-Ром таки приїхала в Україну.

Читайте також: Загибель людей біля укриття. До суду передали справу щодо чотирьох столичних посадовців. Підозрюваним загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Та: Топменеджерам банку «Аркада» повідомили про підозру у розкраданні коштів вкладників. Йдеться про вклади 25 тисяч осіб;

3. У Львові збудують нову школу і дитячий садок. Початок будівництва на Левандівці панують у березні 2024 року.

Читайте також: У Львові Під Голоском до недавно погоджених 9 будинків хочуть добудувати ще сім. Відповідний містобудівний розрахунок розглянули на архітектурно-містобудівній раді ЛМР.

Та: У Брюховичах планують звести новий квартал. Що там буде. На ділянці виявили термальні джерела, тому замовники планують розпочати буріння двох свердловин та облаштувати гарячий відкритий басейн;

4. У Львові через збій кошти за проїзд можуть стягуватись із затримкою. Що відомо. Це пов’язано з тим, що, після «подвоєння транзакцій» 23 лютого, зараз банк додатково перевіряє кожну безготівкову оплату.

Читайте також: Українці зможуть робити щеплення в аптеках. Лише кваліфіковані фармацевти зможуть робити їх.

Та: Бренд ZARA повертається в Україну після дворічної перерви. Магазини відкриються уже на початку квітня;

5. Які церковні свята відзначатимуть у березні. Зокрема, 25 березня – Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Читайте також: Хто з дітей може безкоштовно навчатися в мистецьких школах Львова. Розширено перелік категорій.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!