У Львові відремонтували укриття на 300 осіб, яке не діяло понад 60 років

5491 0
В укритті не було жодних комунікацій – каналізації, водопостачання, освітлення, а старі мережі прогнили.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

У Львові на вулиці Городоцькій, що поблизу цирку, відновили укриття, яке не діяло 64 роки. Тут провели надсучасні комунікації та встановили спеціальну систему автоматичного відкриття дверей, облаштували різні зони, зокрема для дітей та комфортного відпочинку. В укритті площею 215 кв.м може поміститись до 300 людей. Про це Tvoemisto.tv повідомили під час відкриття оновленого укриття. 

Ремонтні роботи розпочали в липні цього року. Тут не було жодних комунікацій – ні каналізації, ні водопостачання, ні освітлення, старі мережі прогнили. Тому провели каналізацію і водопостачання, повністю зробили освітлення і нову вентиляцію, відновили стіни, збудували нові входи і зробили поручні, залили так звану промислову підлогу, встановили електричні батареї.

Читайте також: У Львові облаштують укриття за типом ізраїльських безпечних кімнат 

«Це укриття перше із п’яти, які ми відкриємо додатково до кінця цього року у Львові. Це фактично стандарт, як має виглядати комфортне, а головне безпечне бомбосховище. Автоматичні замки відкриють його під час тривоги та зачинять по завершенні. Дякуємо нашим друзям, які допомагають робити Львів безпечнішим», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Також встановили нові двері, а технологічна компанія Ajax Systems безкоштовно для міста обладнала їх спеціальними замками і датчиками, завдяки яким під час тривоги вони відчиняються і зачиняються автоматично. Наразі це – пілотний проєкт, такі системи на дверях в укриттях встановили раніше лише у Києві.

«Ми активно співпрацюємо з містами з перших днів повномасштабної війни, тоді захист цивільного населення став нашим новим і важливим вектором роботи.  Із виникненням проблеми доступності укриттів ми почали впроваджувати професійні рішення на базі системи Ajax. У результаті успішного проєкту з обладнання Київського сховища автоматичною системою відкриття ми отримали звернення від інших областей і почали активну роботу над такими проєктами», – сказала керівниця відділу проєктних рішень Ajax Systems Леся Попадюк.

Читайте також: Садовий заборонив закривати укриття у Львові

Для найменших відвідувачів в укритті облаштували дитячий куточок, де можна погратися та цікаво із користю провести час. А для дорослих обладнали окремі функціональні зони та місця відпочинку. Розробкою дизайну то оформленням укриття всередині займались відділ промоції Львівської міської ради.

Додатково в укритті облаштували чотири санвузли, два умивальника і диспенсери для рушничків. Зробили запаси бутильованої води. Загальна вартість усіх робіт – 2,6 млн грн.

Під час усіх робіт звідти вивезли близько 30 тонн сміття. Це і старі речі, сухі гілки та дошки, і різне будівельне сміття.

«Вивезли 2 контейнери по 13 кубів сміття. Загалом це близько 30 тонн. Це стара вентиляція, яку ми зрізали, і гілки, дошки, різні старі речі. Входи були завалені, і їх розчищали – і це також багато різного сміття. Це також різні будівельні відходи, купа старих речей, які були там», – зазначила Ірина Мауль, директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства.

Загалом цього року у планах міста повністю відремонтувати укриття  ще на вул. Похилій, вул. Теліги, вул. Шевченка  та вул. Солодова. Це все – в межах програми ремонту укриттів на 2022-2024 роки, яку ухвалили на сесії Львівської міської ради торік у грудні.

Для довідки

Ajax Systems — найбільший у Європі виробник систем безпеки з можливостями розумного будинку. Сьогодні Ajax захищає понад 2 млн користувачів у 169 країнах.

У перші дні повномасштабного вторгнення, у партнерстві з Stfalcon та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України компанія розробила застосунок «Повітряна тривога». Застосунок вже завантажили 21,6 млн разів та активно використовують 6 млн користувачів для інформування про небезпеки в Україні. Окрім цього, реалізовані проєкти з оснащення сиреною державних та приватних об’єктів, де недоступні системи загального оповіщення.

Нагадаємо, у селі Пониковиця Золочівського району виявили занедбане укриття у Народному домі, яке може вмістити 400 людей. Упродовж повномасштабної війни Бродівська міська рада, на балансі якої перебуває обʼєкт, не привела його у належний стан, тож мешканці не могли скористатись приміщенням. 

Фото: Іван Станіславський/ Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!