МОН планує зобов'язати всіх вступників володіти англійською мовою

6180 2
Рівень В1 буде обов’язковою умовою вступу, а В2 – для випуску.
Фото: bridgesafghanistan.com

Фото: bridgesafghanistan.com

У Міністерстві освіти і науки розробили та схвалили Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Про це повідомляє на пресслужба МОН.

Згідно з документом, обов’язковою умовою для вступу до закладу вищої освіти буде рівень володіння мовою не нижчий, ніж В1, для випуску – В2. Окрім цього, у міністерстві передбачають організацію мовних курсів й інтенсивів та пропонують частину профільних дисциплін зробити англомовними, проводити регулярні «скринінги знань». Зокрема, йдеться про запровадження обов’язкового ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.

За словами міністерки освіти Лілії Гриневич, однією з основних проблем англійської в університетах є низький рівень, з яким вступники потрапляють у виші. Це шкодить обом групам – і студентам з низьким рівнем, які не встигають за програмою й не можуть її засвоювати, так і сильним студентам, які страждають від політики «орієнтації на слабшого».

«Рішення лише одне – забезпечити вхід на рівні В1 усіх студентів на початку навчання. Ціль – до 2023 року всі студенти мають оволодіти мовою на відповідному рівні. Для цього концепція передбачає, що до 2023 року рівень володіння англійською на рівні В1 буде обов’язковим під час вступу на бакалавра», – каже вона.

Що передбачає концепція:

  • Усі абітурієнти складають обов’язковий «скринінговий» тест з англійської мови (наприклад, ЗНО або стандартизовані іноземні тести), аби можна було встановити рівень володіння мовою; 

  • Якщо рівень вступника нижчий, ніж В1, – це не позбавляє його права брати участь у конкурсі на вступ до вишу в звичайному режимі. Однак такі абітурієнти до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.

Доступ до мовного інтенсиву буде і очний, і дистанційний.

Для стимулювання університетів і студентів до підтримки рівня англійської мови на рівні В2 у студентів під час магістратури пропонують:

  • запровадити оцінювання англійської мови як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для більшості спеціальностей, у режимі «склав/не склав»;
  • для спеціальностей, для яких не передбачений ЄДКІ, рекомендувати університетам проводити оцінювання володіння англійською мовою під час атестації магістрів.

 

Через стандарти вищої школи пропишуть вимогу, що студент бакалаврату, незалежно від спеціальності, мусить засвоїти іноземну мову на рівні В1+, якщо він хоче отримати диплом. Для старших рівнів: магістри та доктори філософії з академічним компонентом – обов’язковим буде рівень В2.

Читайте також: МОН оприлюднило графік ЗНО на 2020 рік

Для заохочення університетів до викладання і студентів до вивчення англійської мови під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин та зміни змісту мовних дисциплін. Окрім цього, планують широко використовувати іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2. Тобто поширити Єдиний вступний іспит, а це ЗНО з іноземної мови на магістратуру на всі відповідні спеціальності для підтвердження рівня B2.

Також, відповідно до концепції, рекомендують вишам включити оцінювання якості викладання англійської мови окремим пунктом у своїй системі внутрішнього забезпечення якості освіти закладу.

Додамо, що документ передбачає заохочення до розвитку безкоштовних он-лайн курсів для самостійного вивчення англійської мови. Такий формат має стати доповненням до регулярного вивчення мови в школі та університеті.


Читайте також:
12 Листопада, 2019 13:30
Олег Більшість депутатів самі не знають англійської навіть на рівні С. Припиніть ідіоти знущатися над дітьми
15 Липня, 2019 18:08
666 ... та вна Україні більшість громадян навіть не в змозі вивчити українську ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!