У Раді пропонують відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня

3371 0
А 9 травня – День Європи.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7297 про перенесення вихідного дня з 9 на 8 травня і уточнення назви святкового дня. За словами одного з ініціаторів нардепа Володмира В’ятровича, законопроєкт має встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом, бо відзначати 9 травня з ворогом неможливо.

«Виховані на культі «пабєди» росіяни вбивали в Бучі, Гостомелі, Бородянці. Вони зараз вбивають у Маріуполі і там же готуються відзначати «Дєнь побєди» 9 травня. Ми не сміємо цього року святкувати разом з агресором, бо робимо його сильнішим, бо стаємо слабшим. А наступного дня разом з ними відзначимо День Європи»,повідомляє він.

Читайте також: День пам'яті. Де у Львові можна побачити камеру, у якій утримували патріотів України

Головними складовими законопроєкту є:

  • внесення змін до Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», а саме встановлення державного свята – Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щороку відзначається 8 травня;
  • внесення змін до Кодексу законів про працю України – перенесення вихідного дня з 9 на 8 травня і уточнення назви святкового дня;
  • рекомендація Президенту України внести зміни до Указів Президента, зокрема, з метою відзначення в Україні Дня Європи 9 травня разом з державами Європейського Союзу.

 

Читайте також: Чи вітати старше покоління 9 травня, або Кілька слів про державну політику пам'яті

На думку ініціаторів законопроєкту, він сприятиме остаточному звільненню України від російської парадигми відзначення Дня перемоги, дозволить відзначати спільно з народами Європи 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 9 травня – День Європи.

Нагадаємо, що Український інститут національної пам'яті презентував відеоролик, створений у межах відеопроєкту «Війна і міф». У ролику розвінчують міф про те, що «День Перемоги» в Радянському Союзі був завжди «святом всенародного торжества». Що слід знати про цей день, читайте за посиланням



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!