У школі на Львівщині відкрили виставку, присвячену московській цариці

1516 0
У школі вирішили вшанувати поляків, які були московськими царями.
Фото з Facebook Антон Петрівський

Фото з Facebook Антон Петрівський

У селі Муроване біля Хирова в школі відкрили виставку, присвячену польській родині Мнішек, зокрема Марині Мнішек, яка була московською царицею.

«У селі Муроване біля Хирова в школі відкрили виставку, присвячену польській родині Мнішек, зокрема Марині Мнішек, яка була московською царицею, а народилась у цьому селі. На плакаті виставки навіть не посоромились про це гордо написати (що вона була московською царицею)», – повідомив військовослужбовця 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Антон Петрівський.

Він додав, що церемонія відкриття виставки була пишна, згодом палили свічки та молилися за Марину Мнішек. На думку військового, у приміщенні цього українського навчального закладу можна було присвятити шкільний простір українським постатям – уродженцям цих земель, які боролись за незалежну Україну. Це, зокрема, Михайло Кокоць – командир курсів військових старшин УПА, які діяли у с.Тарнавка, Василь Цап’як – інструктор товариства «Січ», організатор відповідних спортивних товариств у навколишніх селах Хирівщини, Володимир та Іван Босаки – легендарні діячі національно-визвольного руху цього терену і багато інших. Натомість у школі вирішили вшанувати поляків, які були московськими царями.

«Наша робоча група тепер більше звертає увагу на просвітництво, і готуватимемо рекомендацію для шкіл, будемо звертатися до Департаменту освіту аби вони імпонували до інституту післядипломної освіти, який затверджує програму для вчителів. Також у нас є ідея створення просвітницького ролику, в якому буде наголошуватися, що Україна повинна вшановувати українських героїв, знати українську історію і пишатись своїм – не ставити акцент на комусь чужому», – повідомила у коментарі Tvoemisto.tv секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич 

Хто така Марина Мнішек

Польська родина Мнішек колись давно володіла землями в районі села Муроване і саме у цій місцевості народилася Марина Мнішек. В 1605 році вона вийшла заміж за московського царя Лжедмитрія I та стала московською царицею. Після вбивства царя Марина відкупилася коштовностями та грошима, щоб добратися до польського табору. Але згодом її схопили.

В 1608 році вона стала дружиною Лжедмитрія II й разом з ним намагалася захопити москву. Але їм це не вдалося, в 1610 році її чоловік загинув. Незадовго до цього вона народила спадкоємця царської корони Івана Дмитровича. Після загибелі чоловіка, Марина зійшлася з отаманом донських козаків Іваном Заруцьким, який обіцяв посадити на трон її сина. Але в 1613 році Земський собор проголосив царем Михайла Романова, позбавив прав на престолонаслідування Марину та її сина.

В 1614 році Марина з Заруцьким пішли до Астрахані, де збиралися створити свою державу. Згодом їх схопили й за наказом царя Михайла у москві – Заруцького посадили на палю, а Марину Мнішек ув'язнили у Коломні. Згодом вона померла.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!