СБУ повідомила про провокації російських спецслужб у Вірменському соборі Львова

2545 0
На території Львівщини керівник львівського осередку УНА-УНСО Андрій Байса нібито мав здійснювати провокації на релігійному ґрунті з подачі російських спецслужб.
Фото: wp.com

Фото: wp.com

Вчора, 18 лютого, Служба безпеки України оприлюднили план заходів російських спецслужб щодо провокацій в Україні на релігійному ґрунті. У цьому плані зазначалося, що на території Львівщини ці провокації мав би здійснити керівник львівського осередку УНА-УНСО Андрій Байса. Згідно з інформацією СБУ, його дії мали бути спрямовані проти Вірменського собору у Львові.  

«Планом, зокрема, передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил з погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад. За задумом російських спецслужб для організації нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі вбивств достатньо відомих представників духовенства УПЦ (МП), планувалось залучити і реальних представників патріотичних рухів та учасників АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики та матеріального стимулювання»,йдеться на сайті Служби безпеки України.

Читайте також: У Вірменському соборі у Львові реставрують фрески. Фото

У бік Української єпархії Вірменської апостольської церкви планувалися погрози від активістів ПЦУ, зокрема фізичною розправою, а представники УНА-УНСО мали виступити з вимогою звільнити Вірменський собор у Львові. Формальним приводом мало стати те, що голова Вірменської апостольської церкви Гарегін ІІ не підтримав створення в Україні єдиної помісної православної церкви. 

Для реалізації цього плану, провокатори хотіли залучити 25-30 фейкових акаунтів в Facebook, а ціна за один опублікований пост відповідного характеру становила би від трьох до п’яти тисяч рублів. Автором плану правоохоронці називають колишнього працівника СБУ, а нині – начальника одного з відділів Міністерства державної безпеки ДНР Єгора Соболєва.

Тим часом львівський осередок УНА-УНСО відкидає звинувачення в можливих провокаціях щодо Вірменського Собору у Львові. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив голова організації УНА-УНСО в Льівській області Андрій Байса. За його словами, він нічого спільного з написаним не має і жодної комунікації з провокаторами не вів.

«Немає нічого дивного, що ми потрапили в той список. У нас на сайті є зазначені керівні органи по містах і по обласних центрах. Там є моє прізвище, телефон, координати», – каже Андрій Байса.

Читайте також: У Львові СБУ викрила на хабарі посадовця міграційної служби

За його словами, це вже не перший випадок подібної провокації з російської сторони. Аби розвіяти будь-які сумніви, в організації також планують провести тристоронню зустріч з єпископом Вірменської апостольської церкви, а також представниками Служби безпеки України.

«Сьогодні ми мали розмову з СБУ. Виходячи з ситуації, ми будемо ініціювати зустріч з єпископом Вірменської автокефальної церкви, де в режимі живого спілкування завіримо єпископа, що ми не маємо жодного стосунку до цього, і це є банальна дешева провокація», – розповів Андрій Байса.

УНА-УНСО (Українська національна асамблея – Українська націоналістична самооборона) – українська політична партія націоналістичного спрямування, що була заснована в червні 1990-го року. До 2014-го року керівником організації був Юрій Шухевич. Загони УНА-УНСО воюють в складі Збройних сил України проти російських агресорів на Сході України.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!