Київ

В Києві з’явилась нова скульптура проєкту «Шукай». Вона присвячена мові

1010 0
Скульптурку встановили до Міжнародного дня грамотності, який відзначається 8 вересня.

У центрі Києва встановили нову мініскульптурку проєкту «Шукай». Вона присвячена символу літері «Ї». Про це повідомляється на Facebook-сторінці проєкту «Шукай».

«Літера “Ї” є унікальним українським скарбом, адже відсутня в інших слов’янських абетках. Тринадцята літера українського алфавіту віддавна стала чимось більшим, ніж мовна одиниця. Сучасні українці, маркуючи нею різні речі – від одягу до вуличних об’єктів, – окреслюють так свою ідентичність і самобутність, яку загарбники довгі століття марно намагалися стерти», – зазначають автори проєкту.

Меценатом стала родина Островських – Олег, Єва та Соломія, яка до Міжнародного дня грамотності (8 вересня) дарує містянам такий важливий символ.

Скульптурка розміщена у місці, тісно пов’язаному з українськістю, філологією – на вході до корпусу Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.

Це 41-ша скульптурка проєкту «Шукай», і вона доповнює прогулянковий маршрут, накреслений усіма скульптурками в районі Університету.

За словами авторів проєкту, у цій особливій мініскульптурці закарбувався й університетський дух незламності: Київський національний університет імені Тараса Шевченка не раз зазнавав руйнацій від російських ракетних обстрілів, проте відновлюється щоразу завдяки своїй спільноті, друзям та партнерам.

До елементів скульптурки літери «Ї» долучили скалки вітражів кампусу КНУ, які постраждали після ракетного обстрілу 31 грудня 2022 року і вже не підлягають відновленню. Тепер ці шматочки кольорового скла отримали нове життя.

Автор скульптури Юрій Білявський.

Нагадаємо, у травні проєкт «Шукай» встановив скульптуру «київська складанка» на стіні будинку на вулиці Десятинній, 12, а у квітні на фасаді першого корпусу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» з’явилася мініскульптурка «Цукровий бурячок».

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

ТЕГИ: київ, шукай

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!