В одній з найпопулярніших у Львові мереж АЗС пояснили зростання цін на бензин

2669 0
В умовах девальвації гривні компанія не бачить можливості далі стримувати зростання роздрібних цін на паливо, таку заяву розповсюдила прес-служба мережі АЗК «ОККО» у середу, 13 серпня.  «До 10 серпня ціни на паливо на наших АЗК формувалися, виходячи з курсу 11,5-11,75 грн/USD. Ми стримували ціни в надії на зміцнення гривні. Але зараз спостерігаємо протилежну тенденцію: 12 серпня гривня на міжбанківському валютному ринку торгувалася вже в діапазоні 13,3-13,8 грн/USD. у нас немає можливості далі стримувати ціни, оскільки відбувається вимивання обігових коштів. Мережа реалізує виключно імпортне паливо, розраховуватися за яке доводиться переважно в доларах США», - йдеться в повідомленні мережі «ОККО», пише ZAXID.NET.

За даними НБУ, офіційний курс гривні, починаючи з 1 серпня, знизився з 11,96 грн/$ до 13,11 грн/$ (станом на 13 серпня).

Вартість пального уже зросла на всіх мережах АЗС. Скажімо, найпоширеніші у Львові мережі WOG і ОККО продають бензин А95 по 16,99 грн/л, дизельне пальне – по 15,99 грн/л. Трохи дешевше А95 продають на заправках Shell (16,49 грн/л), SOKAR (16,39 грн/л) і Лукойл (16,10 грн/л). Дизельне пальне Shell і SOKAR продають по 15,59 грн/л, Лукойл – по 15,00 грн/л.

В «ОККО» напружену ситуацію на паливному ринку пояснюють ще й тим, що спостерігається зниження надходжень палива в Україну, що, зокрема, пов’язано з позачергової зупинкою на ремонт, починаючи з другої половини серпня, білоруських НПЗ.

«В даних умовах важко прогнозувати на скільки зросте вартість пального. Але валютна девальвація є надто різкою, тому важко сподіватись на зниження цін», - заявили у прес-службі мережі АЗК «ОККО».

Мережею АЗК «ОККО» управляє концерн «Галнафтогаз». Це одна з найбільших автозаправних мереж в Україні (406 АЗК) . Частка «Галнафтогазу» на роздрібному ринку нафтопродуктів України в 2011-2013 рр. збільшилася з 13,6% до 15,1%.

Нагадаємо, що 13 cерпня Антимонопольний комітет України заявив, що перевірив діяльність нафтотрейдерів, серед них «Лукойл Україна», «Окко нафтепродукт», «ВОГ Рітейл», «Альянс Холдинг», «Золотий Екватор» і встановив, що всі вони мають ознаки монопольного становища на більш ніж 180 регіональних ринках роздрібної реалізації палива. За словами Русинського, їм загрожують штрафні санкції у розмірі 10% от прибутку за минулий рік.

ТЕГИ: бензин

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!