В Україні повернули стипендіальні квоти для студентів

1780 0
Кількість студентів становитиме 40-45%.
Фото: ThinkStock/Getty Images

Фото: ThinkStock/Getty Images

В Україні повернули ліміт студентів, які мають право на академічні стипендії. Квоти збережуть квоти на рівні 40-45%. Таке рішення прийняли на засіданні Кабінету Міністрів 26 січня, повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Відтак, кількість студентів, які отримуватимуть стипендії за результатами семестрового навчання, не зменшуватимуть до 35-40%, як це передбачало попереднє рішення уряду.

Читайте також: У музеї університету Франка відреставрували рідкісного 100-літнього носорога

Додамо, що у вересні 2021 року Кабмін опублікував постанову №933, в якій йшлося про підвищення стипендій, але скорочення відсотку стипендіатів, і ця постанова набула чинності з 1 січня 2022 року.

Після масових протестів та акцій незгоди серед студентів Кабмін пішов назустріч та розробив постанову №1256 у грудні 2021 року, де сказано, що відсоток стипендіатів не скорочують, а залишається він на рівні 40-45%. Ця постанова набуває чинності з дня свого опублікування. Однак цей документ пропрацював лише кілька тижнів, натомість нівелювався постановою №933. Тож студенти звернулися до уряду, щоб скасувати постанову № 933, повернути квоти студентів 40-45% замість 35-40% та дофінансувати стипендійні фонди закладів вищої освіти на 2022 рік.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року зросли стипендії для студентів. Зокрема, для здобувачів вищої та фахової передвищої освіти академічні стипендії – у понад 1,5 рази, професійної (професійно-технічної) освіти – у понад 2,5 рази.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!