Стало відомо, які пологові відділення на Львівщині можуть закрити цього року

11729 0
Менше 150 пологів торік було у п'яти закладах.

Національна служба здоров’я України ввела новий показник для пологових будинків та відділень, за яким мінімальна кількість пологів повинна становити не менше 150 на рік. За результатами 2021 року на Львівщині таку умову не виконали п’ять закладів. Про це Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі НСЗУ.

Пропозиції на укладення договору за напрямом пологи на 2022 рік до НСЗУ подали 27 закладів Львівщини. Із них для 22-х вже формують договір та розраховують фінансування.

Читайте також: Скільки коштують платні пологи або, Чому у Львові не все так просто

Водночас п’ять лікарень торік не виконали нової вимоги. Йдеться про пологові відділення у Жидачівській міській лікарні, Ходорівській міській лікарні, Мостиській міській лікарні та Золочівській центральній районній лікарні. Ще одним медзакладом, де упродовж кількох років не приймали пологи, є пологовий на Некрасова Львівської обласної клінічної лікарні. Проте роботу медзаклад нещодавно відновив.

«НСЗУ оплачує надані медичні послуги за договором. Повноваження перепрофільовувати чи реорганізовувати медзаклади має повноваження лише їх власник – відповідний орган місцевої влади. Також власник вирішує, що робити із закладами, які не відповідають вимогам і не можуть укласти договір з НСЗУ, а відповідно і отримати кошти з державного бюджету за певним напрямом. Разом з тим НСЗУ закликає місцеву владу проаналізувати наявну мережу медичних закладів у регіон,  раціонально», – зауважують у Службі.

Читайте також: Чи мають породіллі платити за кесарів розтин. Пояснення НСЗУ

Остаточне рішення щодо роботи пологових, де прийняли менше 150 пологів, має прийняти Львівська обласна рада як власник комунальних лікарень. У ЛОДА  Tvoemisto.tv повідомили, що наразі не отримали від НСЗУ офіційної інформації. Про подальші кроки щодо роботи та фінансування цих відділень обіцяють поінформувати згодом. 

Нагадаємо, що через високі показники смертності породіль та новонароджених дітей в Україні розробили систему регіоналізації перинатальної допомоги для безпечного материнства. У 2022 році НСЗУ ввела новий показник для пологових будинків та відділень – мінімальну кількість наданих послуг за попередній рік. Оскільки є лікарні, де упродовж року прийняли лише один-два десятки пологів.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!