Київ

Волонтери почали роботи з відновлення дачі Брадтмана у Пущі-Водиці

848 0
У найближчих планах зробити тимчасове перекриття, аби убезпечити будівлю від подальшого руйнування
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Активісти розпочали роботи щодо збередення та відновлення Дачі Едуарда Брадтмана. Про це повідомив Дмитро Перов.

У соботу волонтери почали ІІ етап робіт - після розчистки території від чагарника, почали розбір завалів та розподіл уламків:

  • побутове сміття;
  • невідновні рештки;
  • елементи, що підлягають реставрації.

 

Дослідження пам’ятки показало, що Дача складена, зокрема, з цегли Якова Бернера - відомого київського виробника цегли межі минулого та позаминулого століть.

«Плани на наступну зустріч - ще амбітніші! Збираємось завершити розбір завалів та розпочати монтаж захисного накриття, що убезпечить пам’ятку від потрапляння атмосферних опадів та подальших руйнувань», - повідомив Перов, закликавши усіх, хто бажає, долучитись.

Нагадаємо, 29 березня невідомі підпалили будівлю. Пожежа там сталася не вперше – наприкінці 2020 року там виявили два підпали.

Відомо, що будівля перебуває в приватній власності, за останніми даними, власником є ТОВ «Парк-Пуща», де бенефіціаром є президент Федерації літакового спорту та ексдепутат Київської міської ради від «Нашої України» Володимир Присяжнюк.

По сусідству з пам’яткою архітектури забудовником «ZIM Group» ведеться будівництво ЖК «Hvoya». У 2021 році активісти протестували проти забудови по сусідству з історичною пам'яткою та побоювалися її знищення.

Зараз там продовжують зводити 4-поверховий ЖК на 173 квартири на земельній ділянці, цільове призначення якої для індивідуальних будинків, що є незаконним. Місцеві активісти пов'язують забудовника «ZIM Group» з представником Дмитром Андрієвським з т. зв. клану Черновецьких.

Після пожежі київські активісти звернулись до міської влади з вимогою відновити архітектурну пам’ятку. Відповідна петиція отримала необхідну кількість підписів.

Мер Віталій Кличко підтримав петицію у частині вжиття заходів збереження пам’ятки. У відповіді йдеться, що власнику будівлі – ТОВ «Кайлас юа» – внесено припис за недодержання вимог щодо захисту збереження та утримання, ухилення від підписання охоронного договору, який був укладений у серпні 2021 року. Департамент вимагає від власника вжиття заходів щодо недопущення пошкоджень та належаного утримання пам’ятки.

Водночас, якщо власник проігнорує вимоги, то суд за позовом може постановити рішення про викуп.

Довідка. Двоповерхова будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Споруджена на початку ХХ століття, ймовірно, за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана, дача має цегляний цоколь, стіни з брусу, різьблене оздоблення та вежу зі шпилем. Наказом Мінкульту №869 від 15.10.2014 будівля поставлена на облік пам'яток архітектури.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!