Як і які ліки на Львівщині можна отримати безкоштовно

6831 0
Отримати препарати безоплатно або з частковою доплатою можна за електронним рецептом в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.
Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

На Львівщині в програмі реімбурсації беруть участь 1035 аптек. З початку дії програми вже відшкодували ліків на суму 587,67 млн грн та виписали 3,48 мільйона рецептів. На початку осені до списку включили шість препаратів морфіну для паліативних пацієнтів та тест-смужки для глюкометрів. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Загалом програма реімбурсації складається з 515 лікарських засобів та медичних виробів, з яких: 232 – для лікування серцево-судинних захворювань, 53 – для лікування цукрового діабету 2 типу, 4 – для лікування нецукрового діабету, 23 (+9 комбінацій) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, 65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, 7 – для лікування хвороби Паркінсона, 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді, 72 – препарати інсуліну, 6 – для знеболення паліативних хворих, 23 - тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Читайте також: Інсульт: як розпізнати та як надати першу медичну допомогу

Нагадаємо, що отримати препарати безоплатно або з частковою доплатою можна за електронним рецептом в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.  Дізнатись, чи входять ліки у програму реімбурсації можна зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до аптеки та уточнити наявність препарату.

«Завдяки цій Програмі ліки та засоби медичного призначення для пацієнтів стали фінансово доступніші й з кожним етапом реалізації реєстр поповнюється новими напрямами. Все, що необхідно зробити – це прийти до сімейного лікаря та отримати електронний рецепт», – зазначила в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Хто виписує е-рецепти пацієнтові

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. Залежноі від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю:

  • пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;
  • пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

 

Як отримати е-рецепт

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). Згодом лікар випише рецепт або скерує пацієнта до вузького спеціаліста. 

Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». 

Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер. Термін дії рецепта 30 днів. Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни».

Нагадаємо, у Львівській області зростає кількість хворих на ГРВІ та коронавірус. Лікарі наголошують, що 50% хворих – діти до 17 років. Найбільш несприятлива епідемічна ситуація є наразі на території Городоцької ОТГ.

Антоніна Костик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!