Як оподаткувати подарунки, отримані на новорічно-різдвяні свята. Інструкція

3476 1
Оподаткуванню підлягають подарунки, які отримують діти й дорослі від підприємств. Водночас батьки можуть не сплачувати податок за подарунки чи квитки, отримані від органів державної влади, органів місцевого самоврядування чи профспілок.

Оподаткування новорічних подарунків для працівників та їх дітей, придбаних на власні кошти підприємства, здійснюється на загальних підставах, – інформує Державна фіскальна служба у Львівській області.

Таким чином, до оподатковуваного доходу платника податку не включають вартість подарунків, якщо вона не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (на 2016 рік – 689 гривень). За перевищення ліміту необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Водночас інформацію про вартість подарунків підприємці мають зазначити у податковому розрахунку.

Винятком є фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків. З 15-го листопада до 15-го січня за отримані дітьми від органів державної влади й місцевого самоврядування та громадських організацій подарунки й квитки на заходи батьки сплачувати податки не повинні.

До таких святкових подарунків належать набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи (до кінця 2016 року – 110 гривень, на період з 1 січня до 15 січня 2017 року такий показник буде інший – залежно від прожиткового мінімуму для працездатної особи, який буде встановлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»).

Якщо ж подарунок коштуватиме дорожче за зазначені показники, то суму перевищення його вартості над ними необхідно оподатковувати за ставкою 18% як додаткове благо з урахуванням коефіцієнта для доходів у негрошовій формі.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
30 Листопада, 2016 09:19
axab Законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» рекомендовано до прийняття комітетом ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування:
[***]://decentralization.gov.ua/news/item/id/3632
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!