Як у Львові повертають до життя джерела і потічки у парку «Залізна вода». Фото. Відео

9335 0
Воду з потічків, яка йшла в каналізацію, планують перезапустити і в подальшому використовувати.

Парк «Залізна вода», що розташований між вулицями Стуса, Мишуги, Тернопільською та Ярославенка, чудове місце для відпочинку. З 2019 р. тут триває поетапна реконструкція, пов’язана з природніми джерелами та потічками. Зокрема, минулого року тут відновили джерело «Паща лева», а навколо зробили благоустрій.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: «Залізна вода». Фото

За словами керівниці управління екології Львівської ОТГ Олександри Сладкової, саме потік «Залізна вода» є одним з трьох витоків річки «Полтва». Два інших – знаходяться у парку «Погулянка» та «Горіховий гай».

«Потічок «Паща лева» реконструювали лише нещодавно. Сама маска лева змін не зазнала. Раніше до потічка вели сходи, зараз все опустили, тож підійти до нього стало значно легше. Також сюди додали природну бруківку – колотий камінь», – каже Олександра Сладкова.

Неподалік потічка знаходиться резервуар, в якому збирається вода, що стікає з-під гори. Поблизу – облаштували своєрідну стежку з дерев’яних кілків заввишки 50-70 см кожна. За словами екологині, усе для того, аби покращити якість води.

«Кілки облаштували для того, щоб скерувати воду у правильному напрямку. Завдяки річковому камінню, яке засипали між кілками, вода робиться чистішою і не вимиває грунт», – додає співрозмовниця.

За словами дослідника Львова, дігера Андрія Риштуна, раніше вся вода з парку йшла в каналізацію. У планах – її у подальшому використовувати.

Поблизу парку, на задньому дворі новобудови по вул. Стуса, знаходиться ще одне джерело. Але воно вже із домішками заліза. Відтак, там, де тече вода, все забарвлюється в рудий колір.

Наразі, за словами Олександри Сладкової, вода з цього потічка також йде в каналізацію, тож і її планують перезапустити. А ще у планах міста – опустити її в яр, зробити стежку або місточок, аби туди було легше добратися чи споглядати на джерело.

Цього року усе це планують спроєктувати, а згодом втілити в життя.

Нагадаємо, у парку «Залізна вода» у Львові благоустрій довкола джерела з бюветом «Паща лева» почали відновлювати ще в червні минулого року. Проєкт реконструкції джерела з бюветом переміг на щорічному конкурсі «Благоустрій джерел Львова 2019». Загалом ремонт у парку залізна вода коштує 27 млн грн.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!