Як вживати ранні овочі без шкоди для здоров’я. 12 порад лікаря

10180 0
Супермаркети та ринки Львова вже починають активно пропонувати ранні «вітамінні набори». Як вживати ранні овочі без шкоди для здоров’я, – для Tvoemisto.tv розповіла лікарка Галина Савченко.

Чому нітрати шкідливі?

Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку, – зазначила лікарка відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Галина Савченко.

Читайте також: Перелік овочів та фруктів, які корисні діабетикам

У випадку нестачі вітамінів-антиоксидантів, нітрати в кишківнику стають нітритами, які взаємодіючи з гемоглобіном крові, перетворюють його на метгемоглобін. «Це спричиняє кисневе голодування, проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, цианоз, судоми», – розповіла медик і додала, що дітям до трьох років та вагітним жінкам категорично заборонено вживати ранні овочі та фрукти.

Якою є допустима норма нітратів?

Перш, ніж купувати такі продукти, медики радять попросити продавця надати експертний висновок, де зазначений вміст нітратів та їхня допустима норма відповідно до сезону вирощування. Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Які овочі найбезпечніші?

Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля. Лікарі радять намагатися вживати ранні овочі ближче до сезону їхнього природного дозрівання.

Як обирати та готувати?

Як зазначає Галина Савченко, під час вибирання та приготування ранніх овочів треба дотримуватися кількох правил:

1. Передовсім, старайтеся купувати ранні овочі в магазинах: там продукцію перевіряють на вміст шкідливих речовин.

2. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.

3. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.

Читайте також: Топ-5 найбрудніших місць в супермаркеті. Дослідження мікробіологів

4. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листями і свіжим обрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий обріз.

5. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

6. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.

7. В огірках і редисі бажано зчищувати шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.

Читайте також: Три найкращі для організму овочеві соки

8. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.

9. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідго злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.

10. Медики також застерігають: не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

11. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.

12. Перед приготування «молодого» борщу овочі варто спершу проварити в невеликій кількості води і злити її, а вже на свіжій – готувати страву.

Підготувала Наталія Павлишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!