В Україні змінилися умови для «муніципальної няні». Деякі сім'ї можуть втратити виплати

3203 0
Тепер отримати компенсацію можна за умови, якщо двоє батьків офіційно працюють.
ілюстративне фото: Алада

ілюстративне фото: Алада

Уряд вніс зміни до порядку компенсації вартості послуги «муніципальна няня». Якщо раніше послугою «муніципальна няня» могли скористатися сім’ї, де працював хтось один – мама чи тато, то тепер офіційне працевлаштування повинне бути в обох. Винятки – ті, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі захворювання тощо, а також, якщо один або обоє із батьків, опікунів не зайняті та є особами з інвалідністю І або ІІ групи.

Читайте також: У Львові на карантин закрили три садки

«Муніципальною нянею» має бути фізична особа-підприємець і вона одночасно може доглядати 3 дітей, а юридична особа – 10 дітей.

Розмір компенсації не змінився: за догляд за дитиною до 3 років – 1 прожитковий мінімум (1 779 грн), а за догляд за дитиною з інвалідністю – 2 прожиткові мінімуми на дітей віком до 6 років.

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні компенсацію з догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня» отримують 34,6 тис. осіб. На цю бюджетну програму у 2020 р. передбачено 268,8 млн грн.

Читайте також: З наступного року вихователям дитсадків обіцяють підвищити зарплату

У Львові з 1 січня 2019 р. (відколи запрацювала програма виплат) і до 20 жовтня 2020 р. звернулося 2 675 сімей. Компенсація призначена 2 292 львів’янам. Лише за вересень її отримують 1 799 осіб, повідомила у коментарі Тvoemisto.tv заступниця начальника управління соцзахисту ЛМР Леся Дронь.

За її словами, відповідно до нової Постанови, до 2 листопада батько чи мати, які є одержувачами послуги «муніципальна няня», повинні підтвердити своє право на отримання такої послуги. Якщо цього не зробити, виплату припинять.

«Працівники відділів соціального захисту Львова відправили кожному одержувачу послуги смс з проханням підтвердити своє прав на отримання послуги муніципальна няня. До 2 листопада вони повинні прийти та підтвердити право. Заяву та пакет документів можна подати поштою, в електронному вигляді або безпосередньо прийшовши в ЦНАП свого району», – каже Леся Дронь.

До речі, один з батьків, який отримує компенсацію «муніципальна няня», щомісяця до 5 числа повинен подавати квитанцію про оплату послуг няні. Лише після цього він зможе отримати відшкодування. Якщо такої квитанції не подав, послугу можуть не відшкодувати.

Надавачем послуг «муніципальна няня» має бути фізична особа підприємець або юридична особа підприємець, тобто окремі люди, навіть родичі, або ж приватний садок.

Нагадаємо, ініціативу «муніципальна няня» запровадили у січні 2019 р.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!